Szinte hihetetlen, mi történt a babaváróval: kezd kifulladni az őrület

Pénzcentrum2020. március 6. 11:35

2020-ban erősen kezdett a babaváró hitel, több mint 10 százalékkal nőtt a teljes állomány. Ezzel továbbra is a legnépszerűbb szabad felhasználású személyi kölcsön az ügyfelek körében. Önmagához mérten az eddigi legszolídabb forgalmat produkálta a hiteltermék, ez azonban a szakértők várakozásai szerint, egy magas platón való stagnálás beköszöntét jelenti.

A babaváró hitel még mindig népszerűbb a bankok pultjainál, mint a konkurens szabad felhasználású személyi kölcsönök - derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból. Tovább folytatva a menetelést, az év első hónapjában is egy brutális, majdnem 50 milliárd forintos bővülést figyelhettünk meg a babavárók állományában. Ezzel szemben a havonta kihelyezett összegek tekintetében egy folyamatos apadásnak lehetünk szemtanúi, például januárban majdnem 14 százalékkal kevesebb babavárót vettek fel a bankok ügyfelei, mint a megelőző hónapban.

Loading...


A grafikonról leovlashatjuk, hogy a babaváró hitel kereslete a kezdeti robbanásszerű népszerűség után bő fél évvel kezd beállni egy magas, de stagnáló szintre. Az MNB legfrissebb statisztikái alapján idén januárban már 50 milliárd forintnál kevesebb babaváró kölcsönt vett fel a lakosság. Ezzel ugyan önmagához képest az eddigi legalacsonyabb kihelyezést produkálta a termék, de még mindig népszerűbb, mint a konkurens személyi kölcsönök, amelyekből majdnem 42 milliárd forint értékben vásároltak be az ügyfelek az év első hónapjában.

Nézz szét, milyen aktuális személyi hitel ajánlatok szerepelnek a Pénzcentrum kalkulátorában!

Januárban már csak 8 milliárd forinttal vettek fel több babaváró hitelt az ügyfelek, mint személyi hitelt. Ezzel az eddigi legkisebb eltérést eredményezve. Ma már láthatjuk, hogy a félelmek, miszerint a babaváró hitel ki fogja szorítani a személyi kölcsönöket a piacról, nem jelenik meg a statisztikákban trendszerűen.

Loading...


Ha rápillantunk a fenti grafikonra, megállapíthatjuk, hogy idén januárban a babaváró hitelek állománya elérte a brutális, több mint 500 milliárdos összeget. A babaváró hitel megjelenése óta ugyan kisebb mértékben, de stabilan bővül a személyi kölcsönök állománya is. Míg a személyi hitelek teljes állománya csupán 1,5 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, a babaváró hitel is egyre szolidabban terjeszkedik, az előző hónaphoz mérten 10 százalékkal bővült a teljes állománya. Ez az eddigi legvisszafogottabb gyarapodás a konstrukció megjelenése óta, várhatóan hamarosan belép az egyszámjegyű havi állomány növekedés szakaszába.

Címkék:
hitel, mnb, bank, személyi kölcsön, személyi hitel, babaváró, babaváró hitel,