Mégis mit művelnek a vidéki magyarok? Rég adósodtak el ennyire

Pénzcentrum2020. március 3. 11:30

A tavalyi év kiemelkedő volt a személyi kölcsönök piacán hazánkban, ennyit még soha nem vettek fel az ügyfelek ebből a hiteltípusból. A Pénzcentrum a hazai bankok adatai alapján megnézte, hogyan is oszlik meg a személyi hitel állomány a főváros, illetve a vidék között.

Azt már többször írtuk, hogy a hitelezési láz milyen mértékben tombol Magyarországon. A tavalyi év rekord év volt a személyi kölcsönök terén. Azt azonban kevesen tudják, hogy a folyamatosan növekvő kihelyezett személyi kölcsönök, hogyan oszlanak meg a főváros és a vidék viszonylatában. Kíváncsiak voltunk, ezért Pénzcentrum megkereste a magyar bankokat a kérdéssel kapcsolatban, vajon a fővárosban vagy vidéken vesszük fel a nagyobb arányban a személyi hiteleket?

Ehhez vettük még az országunk népességi adatait, és a főváros népességi számait. Ezekek alapján a fővárosban él az ország lakosságának megközelítőleg 18 százaléka, míg a vidék 82 százalék körül mozog. A háromból két bank esetében elmondható, hogy bár változó arányban, de nagyobb mennyiségű személyi kölcsönt folyósítottak a vidéki településeken. A bankok által megadott adatok alapján az alábbi grafikont készítettük:

Loading...

Megkeresésünkre a Takarékbank elárulta, hogy a 2019-es évben összesen több mint 25 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket hazánkban. Ennek az összegnek jelentős, - mintegy bő 23 milliárd forintot - 92,75 százalékát vidéki városokban, míg a fennamradó, - majdnem 2 milliárdot - 7,25 százalékot folyósítottak a fővárosba. Ezzel a vizsgált bankok közül nekik a legalacsonyabb a személyi hitel állományuk a fővárosban, ugyanakkor legmagasabb arányban hiteleznek vidéki településeken személyi kölcsönöket.

Az MKB Bank 2019-es évre vonatkozó személyi kölcsön folyósítását tekintve elmondható, hogy mind az igénylések darabszáma, mind a kihelyezett összeg tekintetében a főváros megközelítőleg a volumen egynegyedét teszi ki

 - tudtuk meg az MKB banktól. A fentemlített fővárosi 18 százalékos népességhez mérten, mintegy 7 százalékkal erősebb Budapesten a személyi hitelek kihelyezése. Ezzel szemben, az ország bő 82 százalékos vidéki lakosságára jut, a teljes személyi kölcsön volumenük háromnegyede. Fontosnak tartották kiemelni ugyanakkor, hogy a megoszlást természetesen befolyásolja a fiókok fizikai elhelyezkedése és darabszáma is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nézz szét a személyi kölcsönök között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A K&H megosztotta velünk, hogy a személyi hitelek kihelyezésénél nagyságrendileg 10-15 százalékot tesz ki a budapesti kihelyezések aránya, míg a fennmaradó több mint 85 százalékot, a vidéki településeken folyósították. Náluk figyelhető meg a legnagyobb párhuzam a népességi adatokhoz mérve, de minimálisan még így is erősebb a személyi kölcsönök vidéki kihelyezése.

Összességében elmondható, hogy a három bank tekintetében a kihelyezett személyi hitelek a főváros és a vidék viszonylatában népességhez mérten, közel arányosan oszlanak meg, minimálisan a vidék javára. A bankok elárulták még azt is, hogy az igénylések mennyiségét tekintve, előre láthatóan idén is folytatódik ez az arány.

Címkék:
hitel, bank, személyi kölcsön, kalkulátor, kölcsön, vidék, főváros, személyi hitel, kölcsönfelvétel,