Figyelmeztetett az MNB: de tényleg veszélyben van a pénzünk?

Pénzcentrum/Portfolio2020. február 26. 21:30

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn adta ki a figyelmeztetést, melyben a Magyarországon egyre népszerűbb, külföldi fintechcégek kockázatait sorolja: nem biztos, hogy olyan biztonságosak ezek a vállalatok, mint egy helyi licenccel rendelkező, ellenőrzött bank. Három céget meg is neveztek: a PayPalt, a Revolutot és a Transferwise-t. Azonban nincs arról szó, hogy veszélyben lenne a pénzünk, vagy hogy megbízhatatlanok, netán rosszindulatúak lennének az érintett vállalatok.

Hosszas figyelmeztetést adott ki hétfő délelőtt az MNB a fintechcégek sajátos kockázatairól, melyben három Magyarországon is népszerű vállalatot nevesítettek is. Mindhárom fintechcég határon átnyúló szolgáltatóként van jelen Magyarországon és az úgynevezett "útlevelezés" lehetőségével élnek, ami azt jelenti, hogy egy másik EU-s felügyeleti szervezet engedélyével pénzügyi szolgáltatást nyújthatnak bárhol az unión belül - írja a Portfolio.

Ez a lehetőség nagyban megkönnyíti a pénzügyi vállalatok terjeszkedését és piacszerzését.

Ám ez sajátos problémákat is generálhat amiatt, hogy egyes tagállamok helyi felügyeleti szervei eltérő ügyfélazonosítási, betétbiztosítási, panaszkezelési szabályokat használnak. Közleményével az MNB elsősorban az ebből adódó kockázatokra akarta felhívni a figyelmet. Kitérnek arra is, hogy az említett cégek nem tagjai sem az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA), sem az anyaországukban működő garanciarendszernek. Bár az MNB nem említi, ez nem jelenti azt, hogy semmilyen védelmet nem élveznek a fintechcégek ügyfelei.

A banklicenccel nem rendelkező (vagy a Revolut esetén még nem aktívan használó) szolgáltatók licenccel rendelkező bankokkal lépnek partnersége, amelyek számlavezetési szolgáltatást nyújtanak nekik. A Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál vezet számlákat. Ez betétbiztosítási szempontból azt jelenti, hogy ha a revolut vagy a transferwise csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
hitel, betét, megtakarítás, deviza, fintech, transferwise, revolut, országos betétbiztosítási alap, oba garancia,