Így vernek át észrevétlenül a csalók a neten: háromszorosára nőtt a visszaélések száma

Pénzcentrum2020. február 25. 10:38

Új internetes csalás terjed, az elmúlt két évben megtriplázták az így lopott összegeket a csalók. A trükk nagyon alattomosan simul bele a hétköznapi ügyviteli folyamatokba, szinte alig lehet kiszúrni mielőtt áldozatul esnél.

Kiemelten az online szolgáltatásokat nyújtó és azt promotáló, gyanútlan vállalkozásokat célozzák meg az átveréssel - írja a Usernet.hu. Első körben a csaló felveszi a kapcsolatot a vállalkozással és árajánlatot kér, majd az ajánlatot elfogadva a megegyezett előlegnél magasabb összeget fizet bankkártyás fizetéssel.

Másodízben a csaló(k) elnézést kérnek az önhibájukból elkövetett túlfizetés miatt, és megkérik az áldozataikat, hogy a kifizetett többletköltséget térítsék vissza a részükre, vagy egy harmadik fél részére. Innen adódik az egyik népszerű elnevezése a csalásnak: harmadik félnek történő fizetési csalás (Third Party Payout Scam).

Ennél a pontnál még nem tiszta, hol is van a trükk, ha a saját pénzüket kapják vissza a csalók. A magyarázat egyszerű: a csalók lopott bankkártya adatokkal vagy hamis csekkel fizették ki a díjat. Miután a bankkártya valós tulajdonosa felfedezi, hogy valaki megkárosította: azonnal jelzi a bankjának és az eredeti tranzakciót visszavonják és visszafordítják, vagyis a teljes fizetett összeg eltűnik a vállalkozás számlájáról, mintha meg sem történt volna. Így a lopás összege csak a cég számlájáról fog hiányozni, és jobb esetben nem pazaroltak az álmegrendelésre egyéb erőforrásokat.



Alig két év alatt az ilyen csalásokkal lopott összegek megtriplázódtak, és több mint 2 millió dollár értékben loptak így össze pénzeket. Nem úgy fest, hogy a tolvajok nyugdíjba terveznek menni, sőt, az elmúlt hónapokban tovább is fejlesztették trükkjüket, és már az online értékesítéssel foglalkozó vállalkozásokra is kiterjesztették módszerüket. Ezekben az esetekben a csalók úgy tesznek és viselkednek, mintha a megrendelt termékért/szolgáltatásért "véletlenül" többet fizettek volna például PayPal-on keresztül, mint a feltüntetett ár. Az állításukat hamis tranzakció igazolással/ fizetési nyugtával próbálják alátámasztani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan ismerhetem fel, ha megkörnyékeznek a csalók?

A weben végzett kutatások során sikerült pár jellegzetességet összeszedni, ami alapján könnyen beazonosíthatók ezek a csaló levelek:

  • Az ajánlatkérésben szereplő feladat nagyon egyszerűnek tűnik, nem igényel összetett szolgáltatásokat.
  • Már az ajánlatkérés elején közlik a költségvetésüket, ami a feladat volumenéhez képest túlzó.
  • Az ajánlatkérő rögzíti, hogy a feladat elvégzéshez szükséges anyagokat, képeket, szövegeket egy harmadik fél, általában egy külsős tanácsadó fogja biztosítani.
  • Az ajánlatkérő nagylelkűen előleg fizetését ajánlja fel, általában 50%-ot, még azelőtt, hogy a végösszegben és a határidőkben megegyeztetek volna.
  • Az ajánlatkérő csekkel szeretne fizetni, mivel éppen külföldön tartózkodik. Egyéb fizetési módokat (banki utalás, Paypal fizetés) különböző indokokkal hárít el.

Hogyan védekezhetek a túlfizetéses átverések ellen?

  • Amennyiben túlfizetés érkezik hozzád bankkártyás fizetésből: csakis arra a kártyára térítsd vissza a különbözetet, amiről a befizetés hozzád érkezett!
  • Soha ne küldj előzetes ellenőrzés és jogalap nélkül pénzt egyetlen ügyfelednek sem!
  • Mindig már ismert és biztonságos fizetési módszereket használj. Az új, még nem ismert partnerek esetében kerüld a banki átutalást, nemzetközi átutalást és az kripto valutával, például Bitcoin-al történő fizetést. Nagyon nehéz és ritka az ily módon történt kifizetések visszaszerzése csalás esetén is.
  • Ne küldd ki a terméket, vagy add át az elvégzett szolgáltatást mindaddig, míg az ellenérték meg nem érkezett a bankszámládra.

Címkék:
vállalkozás, csalás, bankkártya, lopás, utalás, internetes csalások,