Ennek csúnya vége lesz: soha ennyi magyar nem adósodott még el, mint most

Pénzcentrum2019. október 9. 11:04

Úgy kilőtt a magyarok eladósodottsága személy hitelekben, hogy az korábban példátlan volt, és ezt a babaváró sem tudta megállítani. A folyamatosan növekvő kereslet miatt ma már jelentős az eladósodttság, de a trendnek egyelőre nem látszik a vége. A lakáshitelekben történő eladósodottság is növekszik, a hitelkártya-tartozások állománya viszont ehhez képest stagnál. A kérdés csak az: mennyi tartalék van még a rendszerben, avagy van még hova eladósodni?

Hónapról-hónapra beszámolunk róla, hogy a magyarok milyen irdatlan mennyiségű személyi hitelt vesznek fel. A nyári hónapokban az is kiderült, hogy a babaváró támogatás sem volt kiszorító hatással a személyi hitelekre, a lakáshitelekre azonban sokkal inkább. A kiemelkedő kereslet pedig azt kellett, hogy eredményezze, hogy a magyarok bizony jelentősen eladósodjanak személyi hitelekben. És ez így is volt, ha vetünk egy pillantást az alábbi ábrára:

Loading...

Az ábrán látszik, hogy a személyi hitel-tartozások 2009-ben is jelentős állományt tettek ki, ez azonban folyamatosan olvadni kezdett 2015-ig. Akkor a lakosság anyagi helyzetének javulásával és a monetáris lazítás okozta alacsony kamatokkal együtt fellendült a kereslet a fogyasztási hitelek ezen típusa iránt, hogy aztán a meglévő állomány rakétaszerűen lőjön ki az elmúlt 4 évben. Ez pedig azt eredményezte, hogy

soha ennyien nem voltak még személyi hitelekben eladósodva Magyarországon, mint ma, és nem látszik, hogy ennek a közeljövőben vége lesz.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy ez nem feltétlenül jelenti a lakosság fogyasztási hitelekben történő eladósodottságának nettó növekedését, mert a korábban oly népszerű szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet gyakorlatilag megszűnt.

Hogy a személyi hitelekben való eladósodottság a közeljövőben nem csökken, arra remek bizonyíték az alábbi ábra:

Loading...

A legfeljebb 5 éves lejáratú személyi hitelek az állományon belül meglehetősen alacsony súlyt képviselnek, míg az 5 éven túli lejárat erős túlsúlyban van. Sőt, míg az első kategóriában stagnálás látható, az 5 éven túli lejáratú személyi hitelek aránya egyre csak nő.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Mindez nem meglepő, ha figyelembe vesszük a hatásokat. Egyrészt a lakosság a növekvő bérek miatt egyre jobb anyagi helyzetben van, másrészt a kamatok valóban történelmi mélyponton vannak. Míg 10 évvel ezelőtt a 20 százalék feletti THM sem ütött el az átlagtól, ma már csak egyszámjegyű THM-mel hirdetett személyi hitel lehet csak igazán versenyképes. Nézzünk is pár példát a Pénzcentrum kalkulátorából:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egymillió forintot például 8,17 százalékos THM-mel vehetünk fel a CIB-től, a Raiffeisen 8,97 százalékos THM-mel támad. Az MKB 10,6 százalékos kamata szintén alacsonynak tekinthető, a Budapest Bank 12,8 százalékkal, a K&H pedig 13,76 százalékkal már közelebb van az átlaghoz. Persze ma is találunk 20 százalék fölötti THM-et, az OTP Bank például 20,73 százalékkal kínálja a hitelét.

És mi újság az egyéb hitelekkel?

Nézzük meg egy pillanatra a hitelkártya tartozások állományát. Ebben a kategóriában stagnálást láthatunk az egy évvel korábbihoz képest - azaz hiába kínálnak a bankok jelentős kedvezményeket, a hitelkártya egyelőre nem robban be. A tartozás állománya jelenleg 148 milliárd forint.

Loading...

A lakáshitel-tartozások állománya ezzel szemben szépen nő, ma már közel 3500 milliárdot test ki. S bár itt ez egyáltalán nem meglepő, itt is erőteljesen dominál az 5 éven túli lejárati lakáshitelek mennyisége. Ez is érthető, ha vetünk egy pillantást a lakáshitelek kamataira - ehhez mi a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

Loading...

Címkék:
hitel, pénz, bank, személyi kölcsön, thm, kalkulátor, kölcsön, milliók, személyi hitel,