Gigászi adatlopási botrány az óriásbanknál: az ügyfelek minden adata kikerülhetett

Pénzcentrum2019. október 4. 09:01

Az oroszországi bankszektor történetének eddigi legsúlyosabb adatlopási ügyében mintegy hatvanmillió Sberbank-ügyfél személyes adatai kerülhettek ki a fekete piacra - írja a hvg.hu

A személyes adatok tömeges ellopását a DeviceLock nevű kíberbiztonsági cég vette észre, s az ellenőrzés során az is kiderült, az információk pontosak és naprakészek voltak - írja a lap. 

Ez az eddigi legnagyobb, és legtöbb információt tartalmazó bankiadat-szivárogtatás Oroszországban. Ez már világszinten is komoly incidensnek tekinthető

- idézte a The Moscow Times a DeviceLock alapítóját, Asot Oganeszjant. Az esetet követően az orosz hatóságok blokkolták azt az internetes oldalt, ahol megjelentek az ügyfelek személyes adatai. Az adatlopást szakértők augusztusra saccolják. 

Az incidens tényét a Sberbank is megerősítette, de ők azt mondják legfeljebb néhány száz ügyfél adatai kerültek ki a pénzintézettől. A bank szerint az ügyfelek pénze nincs veszélyben, mivel a három számjegyű titkos azonosító nem szerepel a kiszivárgott adatbázisban. Az első értesülések szerint egy banki alkalmazott állhat az adatlopás mögött.

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, sberbank, ügyfél, adatlopás, eszja,