Bővült a családtámogatási rendszer: szakértők segítettek eligazodni a részletekben

Pénzcentrum2019. szeptember 27. 15:02

Idén júliusban bővült a családtámogatási rendszer, az új lehetőségek több százezer család otthonteremtéséhez tudnak segítséget nyújtani. A korábbi állami támogatások mellett elérhetővé vált a falusi CSOK és a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel használt lakásra, eltörölték használt lakás vásárlása esetén a vételárra vonatkozó 35 milliós értékhatárt, valamint már igényelhető a szabad felhasználású Babaváró kölcsön is. Ezekről a témákról volt szó szeptember 18-án, a budapesti Akváriumban rendezett OTP Hello Otthon Esten.

A szakértők beszámoltak arról, hogy a CSOK 2015-ös bevezetése óta a hitelintézet több mint 42 ezer szerződést kötött, amelyek összértéke több mint 136 milliárd forint. A vállalt gyermekek számától függő, egyösszegű támogatás mellé a CSOK-igénylők mintegy 70 százaléka lakáshitelt is felvett, amelynek átlagos összege közelít a 10 millió forinthoz. 2019 első felében érzékelhető volt, hogy az ügyfelek kivártak, miután már bejelentették a CSOK szabályainak várható módosítását. Az év első hat hónapjában több mint 5 ezer kérelem érkezett a hitelintézethez, ez ezerrel kevesebb, mint az előző év hasonló időszakában.

Érdekesen alakult a CSOK felhasználása is. A támogatás túlnyomó részét építéshez, harmadát pedig új lakás vásárlásához kérték az ügyfelek, csupán a csekély maradékot vitték a forgalmát tekintve meghatározó használtingatlan-piacra.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője előadásában elmondta, hogy a CSOK-csomag bővítése óta viszont látványosan megélénkült az érdeklődés a használtlakás piacon. A változások főleg a használt lakások megszerzését és modernizálását teszik könnyebbé. Az újonnan bevezetett falusi CSOK lakóingatlan vásárlása mellett bővítésre és/vagy korszerűsítésre, meglévő lakóingatlan bővítésére, és/vagy korszerűsítésre egyaránt igényelhető. De már a CSOK-hoz kapcsolható kamattámogatott hitel is fordítható használt ingatlan megvételére, maximum 15 millió forint értékben, 3 vagy több gyermek esetén.

A lakáskeresők néhol már azzal szembesülhetnek, hogy a használt lakások árai megközelítették az újépítésűekét, annak ellenére, hogy például a főváros egészét tekintve átlagosan másfélszer kell többet fizetni egy új lakás négyzetméteréért. A hirdetések azonban néha csalókák: amíg az egyikbe azonnal lehet költözni, addig a másikra talán még évekig kell várni.

Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezetője elmondta, mind a vevők, mind az eladók akkor járhatnak a legjobban, ha tapasztalt ingatlanszakértőhöz fordulnak, aki segít meghatározni az ingatlan reális piaci értékét, így segítve a gyors eladást, másrészt képes megóvni ügyfeleit az irreális vételáraktól.

Fixált kamatozású hitelekre vevők a magyarok

Míg 2018 januárjában még csak 63%-ot tett ki a legalább 5 évre fixált kamatozású hitelek aránya az új lakáskölcsönök között, addig ez 2019 második negyedévének végére már meghaladta a 99%-ot.

A rögzített kamattal felvett kölcsönökön belül is jelentős az átrendeződés: a 10 évre vagy a futamidő végéig érvényes fixálás ma már sokkal keresettebb, mint a korábban legnépszerűbb 5 esztendős - közölte Kormos Zoltán, azOTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

A pénzintézet célja, hogy minden érintett ügyfél számára bemutassa, miért biztonságosabbak a hosszabb időre rögzített kamatperiódusú konstrukciók. Köszönhetően a bank törekvéseinek és az adósságfék-szabályok szigorodásának, az OTP Banknál is meghatározóak lettek a fix törlesztésű konstrukciók.

Jól járhatnak a családok a Babaváró kölcsönnel

A Babaváró kölcsön a gyermekvállalás előtt álló házaspároknak nyújt anyagi segítséget, melyet az OTP Bank akár 10 millió forint szabad felhasználású és kamatmentes kölcsön formájában folyósít - mondta el Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank fogyasztási hitelekért felelős igazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy a Babaváró kölcsön igényléséhez TB igazolás benyújtása szükséges, melyet fontos még az igénylést megelőzően beszerezni az illetékes járási hivatalban vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus formában. A lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatkörben eljáró hivatalok adják ki az igazolást.

A rendezvényen a közönség is kérdezhetett a szakértőktől: a kérdezők között sokan a Babaváró támogatás részletei iránt érdeklődtek, sokan egyéni élethelyzetükhöz kapcsolódó kérdéseket vetettek fel. Sokakat érdekeltek ugyanakkor a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel technikai részletei, felhasználási lehetőségei is.

Támogatott tartalom

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

 

Címkék:
hitel, otp, csok, családtámogatás, babaváró kölcsön, hellootthon,