Megszólalt az MNB: fix kamatozású hitelekbe terelnék a lakosságot

Portfolio2019. április 15. 17:35

Már régóta szó van arról, vajon mit fog tenni az MNB a változó kamatozású hitelek kockázatainak enyhítésére, hiszen a lakáshitelek 60 százalékát még ma is ezek alkotják. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank ajánlása erre vonatkozóan: a jelzáloghitellel rendelkezők jelentős része évente tájékoztató levelet fog kapni bankjától a kamatperiódus-váltás lehetőségeiről - írja a Portfolio.

Az MNB célja, hogy növelje a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező fogyasztók körében a pénzügyi tudatosságot - olvasható az ajánlásban. Az ajánlás címzettjei a pénzügyi intézmények, amelyek felé az MNB tájékoztatási elvárásokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy a fogyasztók a változó kamatozású jelzáloghiteleiknél ne csupán az aktuális kamatmértékeket és törlesztőrészleteket mérlegeljék, hanem a változó kamatozású hitelre vonatkozó kamatkockázat hosszútávú lehetséges következményeit is értékeljék.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

Az ajánlás legfontosabb elvárásai:

  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény naptári évente legalább egy alkalommal nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitelek átárazódásának kockázatáról azok számára, akik az előző év december 31-én fennálló legalább 10 éves hátralévő futamidejű, változó kamatozású forint jelzáloghitel-szerőződéssel rendelkeznek, és nincsenek 90 napon túli késedelemben.
  • Első alkalommal legkésőbb 2020. január 31-ig kell ezt megküldeni a 2015. február 1-je (a devizahiteles forintosítás és elszámolás fordulónapja) előtt kötött hitellel rendelkezők számára.
  • Az MNB 2019. szeptember 30-éig várja el a tájékoztatást azok esetében, akik 2015. február 1. napja előtt kötött, változó kamatozású, 15 évet meghaladó hátralévő futamidejű forint jelzáloghitel-szerződéssel rendelkeznek.
  • Az MNB jó gyakorlatnak tartja a tájékoztatás szakaszos, több időpontban, időszakonként arányosan történő teljesítését, illetve hogy a fentiek helyett rövid idő alatt, nagyobb számban végezze el ezt a pénzügyi intézmény.
  • Az ajánlás nem terjed ki az állami kamattámogatás igénybevételével érintett kölcsönszerződésre, a gyűjtőszámlahitelekre, és bizonyos fizetéskönnyített hitelekre.
  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a tájékoztatóban egyidejűleg mutassa be az 5 éves vagy 10 éves kamatperiódusban, vagy a futamidő végéig rögzített hitelkamatra történő szerződésmódosítási lehetőség közül legalább kettőt.
  • Az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukcióval való hitelkiváltási lehetőségről is tájékoztat a pénzügyi intézmény a tájékoztatás alapján történő személyes megjelenés esetén.
  • Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a fogyasztó jelzáloghitelére szabottan, összehasonlítható módon nyújtson tájékoztatást a jelzáloghitel aktuális kamatáról, törlesztőrészletéről, valamint kamatkockázatáról, illetve a bemutatásra kerülő, hosszabb kamatperiódusra vagy futamidő végéig rögzített kamatozásra vonatkozó szerződésmódosítási lehetőségek kamatáról és törlesztőrészletéről.
  • Az MNB elfogadja az elektronikus csatornán (pl. netbanki felület, email), egyidejű SMS-értesítéssel való tájékoztatást is.
  • Elvárt, hogy a pénzügyi intézmény dolgozzon ki intézkedési tervet azon fogyasztók részére is, akik a bemutatott szerződésmódosítási lehetőséget a törlesztőrészlet növekedésére tekintettel nem tudják elfogadni, ugyanakkor jelzik a pénzügyi intézmény felé, hogy szeretnének élni szerződésmódosítási lehetőséggel a kamatkockázat csökkentése érdekében.
  • A pénzügyi intézmény a szerződésmódosítási lehetőséget a tájékoztató megküldését követően legalább 30 napig biztosítja az érintett fogyasztó számára. Az MNB elvárja, hogy a pénzügyi intézmény a szerződésmódosítás végrehajtását ne kösse a módosítást megelőző szerződéses feltételekhez képest további szerződéses feltétel teljesítéséhez.
  • Az MNB elvárja, hogy a szerződésmódosítás során legfeljebb csak a szerződésmódosításhoz közvetlenül kapcsolódó, esetlegesen felmerült és objektíven indokolható díjak kikötésére és költségek érintett fogyasztóra való áthárítására kerüljön sor.

Fix kamatozású személyi hitelekhez keresd fel kalkulátorunkat!

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel, bank, thm, személyi hitel, törlesztő, visszafizetendő,