Jó hír a lakásvásárlóknak: több tízezres kiadástól menekültek meg

Portfolio2019. március 29. 09:33

Harmadszor is elhalasztotta a kormány a közjegyzői díjszabásról szóló rendelet hatályba lépését, így április 1-je helyett július 1-je az új változat szerinti időpont - írja a Portfolio.

Eredetileg tavaly október 1-jén lépett volna hatályba a közjegyzői díjszabásról szóló 22/2018. (VIII. 23.) rendelet, majd ezt januárra, legutóbb pedig áprilisra halasztotta a kormány. A friss Magyar Közlönyben már 2019. július 1-jei időpont szerepel.

A rendelet jelentősen növelné a jelzáloghitel-felvevőkre nehezedő terheket, piaci információink szerint az ezzel kapcsolatos dilemmák állhatnak a közjegyzői díjak változásáról szóló jogszabály sorozatos halasztása mögött.

A Magyar Nemzeti Bank például éppen a rendelet szellemiségével ellentétes javaslatokat tett február 27-én közzétett versenyképességi csomagjában. A jegybank szerint

  • kívánatos volna a lakáshitelekhez kapcsolódó közjegyzői díjak csökkentése: ezek mind az új hitelek felvételekor, mind a meglévő hitelek kiváltásakor jelentős terhet ró az ügyfelekre,
  • szükség volna a közjegyzői hitelesítés kiváltására egy központi digitális platformmal.
Címkék:
hitel, lakáshitel,