Elszólta magát az MNB: még egy fontos dolog derült ki a falusi CSOK-ról

Pénzcentrum2019. március 28. 12:32

Új információ jelent meg a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentésében a falusi csokról. A falusi csok 10 millió forintos összegének fele fordítható lakásvásárlásra. Az MNB kalkuláció szerint ugyanakkor az érintett települések 64 százalékában a lakások ára nem haladja meg az 5 millió forintot.

A falusi csok nóvuma abban rejlik, hogy az érintett kb. 2400 településen nem csak új, hanem használt lakás vásárlásra, bővítéséra és fejlesztésére is felhasználható lesz a 10 millió forintos támogatás. Az MNB frissen publikált Inflációs jelentésében azt írja:

A legmagasabb, 10 millió forintos támogatási összegnek legfeljebb a fele használható vásárlásra, a fennmaradó részt felújításra vagy bővítésre lehet fordítani. A bejelentett intézkedés mintegy 2400 települést érinthet, és a várható költsége nem haladja meg a GDP 0,1 százalékát.

Lakást vennél, de nincs pénzed? Olcsó lakáshitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Ez ugyanakkor nem jelent majd problémát a jegybank szerint, hiszen a legtöbb esetben az ingatlantranzakciók értéke nem haladja meg az ötmillió forintot. Ahogy az MNB írja, emiatt a támogatásnak nem lesz hatása az országos aggregát hitelezési folyamatokra:

Tekintettel az igénybevételi kör korlátaira, valamint arra, hogy az érintett településeken az ingatlanok 64 százaléka 5 millió forint alatt cserél gazdát, az intézkedésnek várhatóan nem lesz jelentős hatása az országos szinten aggregált hitelezési folyamatokra.
Címkék:
hitel, lakás, lakásvásárlás, falu, csok, vidék, falusi csok,