Meglepő dolog derült ki az Orbán-hitelről: akár még veszélyes is lehet

Pénzcentrum2019. február 21. 15:33

Nem kötik majd jövedelemhez a 10 milliós kamatmentes hitel felvételét, csak azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-listán. A legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a garancia arra, hogy nem fognak sorra bedőlni az új hitelesek.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtóhírek szerint a mai Kormányinfón kijelentette: nem lesz jövedelemhez kötött a 10 millió forintos kamatmentes hitel felvétele, mindössze azt nézik majd a folyósítás előtt, hogy az igénylő szerepel-e a KHR negatív adóslistáján, közismertebb nevén a "BAR-listán".

A miniszter kijelentése után az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen garanciát kapnak a hitelt folyósító kereskedelmi bankok arra az esetre, ha az ügyfelek nem teljesítik a gyermekvállalási feltételeket és nem fizetik vissza a kölcsönt - írja közleményében a Bank360. Az ennyire laza feltételek mellett jelentősen megnövekedhet a nem fizetés kockázata, amelyre az államnak jól átgondolt lépésekkel kell majd reagálnia.

Felelős hitelfelvelételhez használd a Pénzcentrum kalkulátorát!

A szakportál megjegyzi: pénzügyi tudatosság szempontjából kérdéses üzenetet hordoz, hogy az elhangzottak alapján a 10 millió forintos hitel kikerül a JTM-rendelet alól, amely viszont az egyik leghatékonyabb eszköz a felelőtlen és túlzott eladósodottság megfékezésére. Így ugyanis azok számára is lehetővé válik a hitelfelvétel, akik egyébként a piacról nem kapnának kölcsönt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor közleményükben azt is kiemelték: a jelenleg ismert részletek alapján igen erős szűrőfeltétel a legalább 3 éves munkaviszony megléte, a KHR negatív adóslistája, továbbá az, hogy a hitelt az újabb információk szerint nem a család nőtagja, hanem a házastársak veszik fel, így a háztartás jövedelméből kell kigazdálkodni a havi törlesztőrészletet, amely jelen számítások szerint 50 000 forint alatt, várhatóan 42 000 forint körül alakul majd.

Az apránként csepegtetett információk miatt egyelőre még mindig nagyon nehéz átgondolnia egy fiatal házaspárnak, hogy valóban megéri-e felhasználni az állam kedvezményes hitelét. A szakportál szerint mindenképpen fontos megvárni, hogyan alakul a kamatmentes hitel sorsa és feltételrendszere, és csak mindezek után érdemes megvizsgálni helyét és szerepét a család pénzügyeiben.

Címkék:
hitel, család, kormány, bank, thm, kölcsön, emmi, szabad felhasználású jelzáloghitel, személyi hitel, novák katalin, családvédelem, orbán-hitel,