300 000 forintra van szükséged? Ezekkel a kölcsönökkel nem nyúlsz mellé januárban (x)

Pénzcentrum2019. január 28. 14:02

Ha betett a pénztárcádnak az évkezdés, akár már egy órán belül is kaphatsz hitelt. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy a temérdek ajánlat közül melyiket választod. Januárban ezek a legkedvezőbb kölcsönök a kalkulációk szerint.

Tíz- ötven- vagy akár százezer forint. Ennyivel többet fizethetsz feleslegesen, ugyanazért a kölcsönért attól függően, hogy melyik banknál veszel fel hitelt januárban. Ha a karácsonyi szezon túl megterhelő volt a családi kasszának és más lehetőség nincs, sokan a gyorskölcsönök felé fordulnak.

Ezek azok a hitelfajták, amelyek egyszerűen igényelhetők és legkésőbb két munkanapon belül a számlánkon van a pénz. Előnyük, hogy könnyen, akár online is igényelhetünk, ám általában csak kisebb összeget vehetünk fel így rövid futamidővel. Mindenképpen csak átmeneti segítség lehet, ha időlegesen összekuszálódtak a pénzügyek és áthidaló megoldásra van szükség.

"Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy honnan, melyik pénzintézettől vesszünk fel kölcsönt" - árulta el a Pénzcentrumnak Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Minden sürgetés ellenére érdemes megfontoltan választani és az első utunkba eső bank helyett felmérni a lehetőségeket, hogy melyik pénzintézetnél milyen ajánlatokkal várnak minket. Az összehasonlítások szerint ugyanis tízezrek múlhatnak a döntésen.

A Bank360 kalkulátora egy egyszerűen használható ingyenes eszköz. Könnyedén utánajárhatunk annak, hogy hol éri meg a gyorskölcsönt felvenni. Ha például mindössze 300 000 forintra van szükségünk és nem akarjuk a hitelező bank általa biztosított folyószámlára utaltatni a fizetésünket, könnyedén kiderül, melyik a legkedvezőbb ajánlat.

36 hónapos futamidő mellett jelenleg a Provident kölcsöne kerül a legkevesebbe, itt ugyanis a futamidő végén 349 128 forint lesz a teljes összeg, amit visszafizetünk kamattal és egyéb díjakkal együtt. A Provident után a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne a befutó, új ügyfeleknek most kamatkedvezménnyel, így a teljes díj 363 132 forint lesz. Dobogós a Sberbank Fair Express kölcsöne is. Hitelösszeggel, kamattal és díjakkal együtt végül 376 640 forintot fizetünk vissza.

Már ebből az összehasonlításból is látszik, hogy a legkedvezőbb ajánlatok között is több tízezer forint lehet a különbség, pedig ugyanakkora hitelt veszünk fel. De nézzük meg, mi a helyzet, ha nagyobb céljaink vannak év elején és mondjuk rendbe raknánk a lakást 1 millió forintból. Ehhez vállaljuk, hogy a hitelező bankhoz utaltatjuk a fizetésünket, a futamidő pedig 60 hónap.

Ebben az esetben már a Sberbank ajánlata a kedvezőbb, 1 308 425 forintot kell végül visszafizetnünk. A kalkuláció szerint mindössze 415 forinttal drágább a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne, ahol a teljes visszafizetendő összeg végül 1 308 840 forint, majd egy nagyobb ugrással a Raiffeisen kölcsönét érdemes még megvizsgálni, ahol szintén kamatkedvezménnyel igényelhetnek most az új ügyfelek. A teljes visszafizetendő összeg 1 348 740 forint, azaz nagyjából 40 ezer forinttal kerül többe a legkedvezőbb ajánlathoz képest ez a személyi kölcsön. Csak egy példa, hogy szemléltessük az összehasonlítás fontosságát: a kalkulációban szerepel olyan kölcsön is, amelynél a teljes visszafizetendő összeg 1 500 000 forint fölé rúg, és több mint 200 000 forinttal drágább a januári dobogós ajánlatoknál.

Most még kedvező?

A Bank360 szerint a rekordalacsony kamatszintek a gyorskölcsönök piacán is olcsóbbá tették a hiteleket, így az évekkel korábbi kamatokhoz képest most sokkal olcsóbban jövünk ki, ha innen finanszírozzuk az évkezdést. Ráadásul ma már a gyorskölcsönök és személyi kölcsönök fix kamatozású, biztonságos kölcsönök a legtöbb bank kínálatában, így most, a kamatemelési ciklus kapujában nem kell tartanunk attól, hogy megnövekedne a törlesztőrészlet. Biztonság és olcsóság ide vagy oda, időt szánni az összehasonlításra még így is kell, hiszen láthattuk: akár több százezer forinttal is többe kerülhet ugyanakkora hitel megegyező futamidővel. Megéri tehát kalkulálni, ne dobjunk ki pénzt az ablakon 2019-ben sem!

(x)

Címkék:
hitel, személyi kölcsön, kölcsön, gyorskölcsönök, áthidaló kölcsön,