Elképesztő drágaság a fővárosi Duna-parton: mégis ki engedheti ezt meg magának?

Pénzcentrum2018. december 11. 15:00

Budapesten három év alatt átlagosan 30-35 százalékkal nőtt a használt lakások ára a Duna közvetlen közelében, az új lakásoknál ennél is nagyobb volt a drágulás - derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb felméréséből. A 2016-2018 közötti időszakot vizsgáló tanulmány szerint a következő 1-2 évben további 10-20 százalékos emelkedés várható.

Az elmúlt három évben ugrásszerűen nőtt a kereslet a Dunával határos fővárosi kerületek folyóhoz közeli körzeteiben. Az otthontérkép.hu-n megfigyelt kínálat alapján elmondható, hogy a vizsgált 2-3 szobás lakásoknál a 30-35 százalékos átlagos drágulás részben az izmos kereslet miatt következett be - fogalmaztak az Otthontérkép Csoport szakértői. A kínálatban fokozatosan növekszik az újonnan indított nagyobb társasházi beruházások súlya, egyszerre több ezer új lakást tettek ki a piacra és további ezrek megjelenése várható, s ez még feljebb srófolja az árakat.

Beruházási cunami a XIII. kerületben

Az érintett új építésű lakások piacán messze a XIII. kerület vezet. Ezen belül a Foka-öböl körzetében látszik erős koncentráció: ott az elmúlt másfél évtizedben átadtak 1300 lakást, s most egyszerre 4-6 beruházást is folytatnak, további 1600 lakással növelve a kínálatot. A fejlesztők a kerület átlagos 700-730 ezer forintos négyzetméterárát meghaladó áron kínálják az ingatlanokat, a fajlagosan legdrágább kis méretű lakásoknál ez az érték elérheti a 850-900 ezer forintot is négyzetméterenként.

Beárazzák a Dunát a hirdetők

"A Duna egyértelműen kiemelkedő vonzerő, a hirdetésekből kitűnik, hogy plusz értékként kezelik a tulajdonosok. Kiemelése kifizetődő, sok érdeklődő, köztük a befektetési vásárlók, hajlandók az árban is elismerni ezt." - mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakértő szerint a kerület bérleti piacát teljesen átrajzolhatja, ha a most épülő társasházi lakások 30-40 százaléka felkerül a bérleti kínálatba. Azok ugyanis - magas értékük miatt - felfelé húzzák majd a bérleti díjakat. A XIII. kerületben az egy négyzetméterre számított átlagos bérleti díj a 2016 elején mért 2700 forintról 3800 forintra nőtt 2018 végére.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A XIII. kerülettel szemközti III. kerület érintett körzeteiben a 2-3 szobás lakásoknál is legalább 25-30 százalékos árnövekedést figyeltek meg. A kiemelt övezetnek számító Római parton ez további 10-15 százalékos drágulást jelent. A Pók utcai lakótelepen kínált lakások hirdetéseiben is szinte mindig megemlítik a Duna közelségét, mint versenyelőnyt. A Békásmegyeri lakótelep dunai oldalán, a folyóhoz közeli szakaszokon - azonos paraméterű ingatlanokkal számolva - akár 15 százalékkal is többet kérnek, mint a telep közepén.

Abszolút rekorder kerületek: I. és V.

A Duna belvárosi-lipótvárosi szakaszán alig vannak új beruházások, a használt lakások átlagos négyzetméterára már meghaladja a 900 ezer forintot. Az Otthontérkép tapasztalatai szerint növekvőben van a leromlott állapotú lakások felújításával "keletkező" ingatlanok aránya a teljes kerületi kínálaton belül. Ha még ráadásul adott a dunai panoráma vagy a lakás csak egy-két utcára van a folyótól, akkor a magas átlagárnál is többet kér a tulajdonos. Nem ritka az 1,2-1,6 millió forintos négyzetméterár, az abszolút rekord 2,1 millió forint.

A szemközti I. kerület Duna parti használt otthonainál 950 ezer és 1,1 millió forint közötti az átlagár, de a Parlamentre néző, felső emeleti, felújított lakásokért (ebből nagyon kevés eladó van) már 1,2-1,3 millió forintot kérnek négyzetméterenként. Ugyanitt az újakért pedig közel 1,5 millió forintot kell letenni négyzetméterenként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Dél-Budával határos Duna-szakaszon egyelőre egyetlen nagyobb beruházás folyik. A Kopaszi gát környékén kialakuló negyedben a XIII. kerületi átlagot jócskán meghaladó átlagáron kínálják a lakásokat, az érdeklődés és a vásárlás ennek ellenére igen jelentős.

Biztosra vehető, hogy az ettől délebbre eső, most még barnamezős dél-budai övezetek felértékelődnek, s a már számottevő kereskedelmi és irodaberuházások után újabb lakóparkok jelennek meg, nem kis részben azért, mert szinte karnyújtásnyira van a Duna

- vetítette előre a szakértő.

Drágulnak a Dunakanyar folyóparti részei is

A Dunához közeli, Budapesten kívüli északi körzetek eladó családi házait is jóval drágábban lehet ma megvenni, mint 2,5-3 évvel ezelőtt. Az Otthontérkép felmérése szerint Leányfalun például négyzetméterenként 242 ezer forintról 320 ezer forintra, Szentendrén pedig 281 ezer forintról 450 ezer forintra emelkedett az átlagos kínálati ár.

A fővárostól északra található Duna parti településeken a legerősebb év a 2016-os volt, akkor rögzítettük a legtöbb érdeklődést. Később erősen csökkent a kínálat, nyilván elkeltek a jó minőségű házak, a rossz adottságúak tulajdonosai viszont hiába emelték időközben az árakat, ezekhez ragaszkodva már nehezebben találnak vevőt

- fűzte hozzá az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

Címkék:
hitel, lakás, lakásvásárlás, drágulás, otthontérkép, lakásárak, barnamezős beruházás,