Megdöbbentő: 10-ből 7 magyar zsebből kiperkálja az új lakása árát

Pénzcentrum2018. szeptember 26. 18:05

Továbbra is van tér a hazai ingatlanpiac bővülésére. A lakáshitelek elérhetősége és a bérek emelkedése lehet a további növekedés fő mozgatója. Ugyan drasztikusnak tűnhet az elmúlt néhány évben zajló, és jelenleg is tartó lakásár-emelkedés, a reál értéken mért árak még csak most haladják meg a tíz évvel ezelőtti értékeket. Az adás-vételek nagyobb része készpénzes vásárlás, a vevők kevesebb mint fele igényel csupán hitelt - derül ki egy friss elemzéséből.

"Tíz ügyfélből csupán 3-4 személy igényel hitelt a vásárlás lebonyolításához, amely eredmény összhangban áll az MNB legutolsó lakáspiaci jelentésével is. A lakásárak emelkedésével párhuzamosan az elmúlt években ugyan nőtt a hitellel vásárlók aránya, azonban még mindig csak az ügyletek 30-40 százalékánál kérnek jelzáloghiteles segítséget ügyfeleink. A hazai hitelállomány Európában is alacsonynak számít, tehát ezen a téren is bőven van tér bővülésre" - nyilatkozta Benedikt Károly a Duna House elemzési vezetője.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Az MNB riportjából kiderül, hogy a lakáspiaci tranzakciók 45 százalékához kapcsolódik hitelfelvétel, amely az előző évi adatokhoz képest 6 százalékpontos növekedést jelent. A Duna House idei utolsó negyedéves adatai ennél is erősebb készpénzes dominanciát mutatnak, amely az ingatlanközvetítő hálózatnál megjelenő magasabb befektetői arányú ügyletekkel magyarázható. Az októberben hatályba lépő adósságfék szabály a hitelállomány növekedését valószínűsíthetően lassítani fogja, ám megállítani vélhetően nem tudja. A változással tovább fog emelkedni a hosszabb távra fixált kamatperiódusú hitelek aránya, amely összességében stabilabb és kockázatmentesebb megoldás lehet a hiteligénylők számára.

Címkék:
hitel, lakáshitel, készpénz, lakásvásárlás, ltp, új lakás, lakástakarék, mnb lakáspiaci jelentés,