Megszólalt az orosz bank vezére: nem mennek sehova Magyarországról

Pénzcentrum/Portfolio2018. augusztus 22. 18:30

Nem gondolkozik a magyar piac elhagyásán a Sberbank, de további expanziót sem tervez - nyilatkozta a Hospodarske Noviny cseh lapnak Igor Kolomejszkij, az orosz nagybank nemzetközi vezérigazgatója. Nem először jön szóba a téma.

Legutóbb idén januárban számolt be a Portfolio a Sberbank magyarországi kivonulásáról szóló találgatásokról. Ekkor terjedt el, hogy eladná a Sberbank török leánybankját, a Denizbankot, amelyet nem is olyan régen, 2012-ben vásárolt közel 3,5 milliárd dollárért a Dexiától. Azóta a tranzakciót nyélbe ütötték, a török bank a dubaji Emirates NBD kezébe került. 

A Financial Times forrása szerint a belorusz és a kazah kivételével valószínűleg többi leánybankját is eladja az orosz pénzintézet. Utóbbi a magyar leánybank értékesítését is jelentette volna, a magyar Sberbank azonban az alábbi közleményében cáfolta akkor a találgatásokat. Ennek megfelel Igor Kolomejszkij mostani nyilatkozata is.

Az orosz Sberbank nem folytat tárgyalásokat az európai leányvállalatainak értékesítéséről. Épp ellenkezőleg, a Sberbank erősíteni és tovább fejleszteni szeretné az egyre bővülő és jövedelmező európai piacon működő leányvállalatait. Ennek megfelelően 2018-ban a hazai Sberbank további növekedést tervez minden szegmensben, ahol jelen van.
Címkék:
hitel, betét, bank, megtakarítás, oroszország, sberbank, orosz,