Fontos lépést lengettek be a bajba került hiteleseknek

Pénzcentrum/Portfolio2018. július 27. 17:30

A kormány egy könnyített törlesztési lehetőséget tervez bevezetni ősszel, ami az úgynevezett elsétálás jogát is tartalmazni fogja - derül ki Harrach Péter szavaiból. A Magyar Hírlapnak adott interjúban a családi csődvédelem intézményének régóta esedékes módosításairól is döntés születhet.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetőjének szavai szerint "egy könnyített törlesztési lehetőséget terveznek őszre, ami az úgynevezett elsétálás jogát is tartalmazni fogja.

KDNP-s körökben már korábban felmerült, hogy célszerű lenne bevezetni a bajba került adósok esetében az úgynevezett elsétálás jogát. Ahogy már korábban is írtunk róla, a világ több országában már ismert elsétálási jog azokon segítene, akiknél a tartozás összege meghaladja a lakás forgalmi értékét, a kettő különbözetét engednék el az adós számára, hogy aztán a lakás eladása után az adós új életet kezdhessen. Egy ilyen lépés azoknál a hiteleknél jelentene többlet veszteséget a bankok számára, amelyekre nem képeztek elégséges céltartalékot.

Botrány, hogy valakitől elveszik az otthonát, és utána még folytatnia kell a törlesztést. Hangsúlyozom, nem elengedésről van szó, hanem a fizetőképesség visszaállításáról, illetve a jogtalan túlterhelés felszámolásáról."

- nyilatkozta a lapnak Harrach.

Elmondása szerint eddig nagyjából ezerháromszáz család élt a családi csődvédelem lehetőségével, ezt a számot mindenképpen növelni szeretnék. A bankszövetségnél már tudnak a javaslatról, "bár nagy lelkesedést nem váltott ki belőlük" - tette hozzá a KDNP frakcióvezetője.

Címkék:
hitel, kdnp, finanszírozás, elsétálás, harrach péter,