Jöhetnek a 15 évre fixált lakáshitelek Magyarországon

Pénzcentrum2018. április 27. 16:02

A meglévő 4 változat mellett - 3, 4, 5, 10 éves - mellett mostantól 15 éves kamatperiódusú forint lakáshiteleket is nyújthatnak a bankok Magyarországon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétette az ehhez szükséges új kamatváltoztatási mutatót. A kamatváltoztatási mutató a bankoktól független, általuk el nem hárítható körülményekben bekövetkező változást kifejező, a kamatmódosítás számításának alapjául szolgáló és a lakosság számára megtekinthető viszonyszám. A külső körülmények hatására csökkenhet vagy nőhet a kamatláb a kamatperiódus végén.

Most az MNB azt közölte, hogy módosul a jogszabályok alapján, forinthitelek esetében alkalmazható H1K kamatváltoztatási mutató. A jelenlegi 4 változata mellett megjelent egy 15 éves kamatperiódusú forinthitelekre alkalmazható változata is, ezzel lehetővé téve a H1K kamatváltoztatási mutató szerint átárazódó, 15 éves kamatperiódusú forinthitelek nyújtását.

A 15 éves kamatváltoztatási mutató az MNB honlapján elérhető információk szerint az ÁKK-referenciahozamokat követi. Az ügyfél kamata tehát olyan mértékben változik, amely megegyezik az állampapírhozamok százalékos változásával.

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel,