Érik az újabb hitelválság: ha jön a kamatemelés, borulhat minden

Pénzcentrum/Index.hu2018. április 18. 09:01

A globális adósságállomány 237 000 000 000 000 dollár, jóval több, mint a válság előtt volt. Három évig kellene mindenkinek ingyen dolgoznia, hogy lenullázzuk. A fejlődő világ brutálisan adósodik, Magyarország a külföldiek szeszélyétől függ - írja az Institute of International Finance nevű pénzügyi kutatócég friss jelentésére hivatkozva az Index.

A világ teljes adósságállománya történelmi csúcson van: tavaly év végén 237 ezer milliárd dollár volt, ami a magyar gdp-1900 szorosa, a globális gdp-nek pedig kicsit több mint háromszorosa, egész pontosan 317 százaléka. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2007 vége, azaz a 2008-2009-es pénzügyi világválság hajnala óta mintegy 70 ezer milliárd dollárnyi pluszadósságot sikerült összehozni.

A jó hír, hogy a globális gazdasági helyzet is javult, ezért a GDP arányában kifejezve valamelyest mégis csökkent a globális adósság 2017-ben.

A fejlődő világ azonban brutális eladósodási hullámban van, és az adósságuk összetétele alapján számos ország, köztük Magyarország is ki van téve a nemzetközi befektetők szeszélyének. Miközben a fejlett világban eddig csak csigaléptekkel haladt az adósságleépítés, a hamarosan beinduló kamatemelés pedig megdrágítja majd mind az államok, mind a cégek, mind az utóbbi időben különösen keményen eladósodó háztartások adósságterheit.

Címkék:
hitel, hitelállomány, kamatemelés,