Kopogtat a végrehajtó? Lehet, hogy van más megoldás

Pénzcentrum2018. február 20. 11:30

Hitelkártya-tartozás, ki nem fizetett rezsi- és telefonszámlák - akinek lejárt tartozása van, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb bekopogtat hozzá a végrehajtó. Évente mintegy 700 ezer végrehajtás indul Magyarországon, ezért nagyjából minden tízedik honfitársunk találkozhatott már a pénzkövetelés behajtásának ezen formájával. De mi a teendő, ha valóban megtörténik? Van-e lehetőség jogorvoslatra, ha úgy véljük, nem jogos a követelés? A Magyar Országos Közjegyzői Kamara útmutatása alapján megmutatjuk, mikor mi a teendő.

Akinek lejárt tartozása van - legyen a hitelezője cég, közüzemi szolgáltató vagy magánszemély -, az számíthat rá, hogy előbb-utóbb bekopogtat hozzá a végrehajtó és viszi, ami mozdítható. A végrehajtó felszólítása sosem úgy érkezik, mint derült égből a villámcsapás, mindig van valamilyen előzménye.

Mielőtt végrehajtásra kerül sor, a legtöbb esetben kapunk figyelmeztetést - akár többet is - arról, hogy lejárt tartozásunk van. Érkezhetett a címünkre közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyás, vagy bírósági határozat is kötelezhetett minket teljesítésre.

De mi van akkor, ha mégsem kaptuk meg a fizetési meghagyást, vagy úgy rendelték el a végrehajtást, hogy időközben már rendeztük a tartozást? A végrehajtó felszólítása után több lehetőség is van arra, hogy cselekedjünk, ha úgy véljük, nem jogos a követelés.

Ha nem tudjuk átvenni a fizetési meghagyást

Jó tudni, hogy a fizetési meghagyás akkor is jogerőre emelkedhet, ha nem foglalkozunk vele, például nem vesszük át az erről szóló levelet, vagy nem reagálunk rá. A postai úton érkező hivatalos iratot ugyanis - a törvény szerinti esetekben és napon - akkor is kézbesítettnek tekintik, ha azt nem tudtuk átvenni. Az így jogerőssé vált fizetési meghagyás alapján a közjegyző a hitelező kérelmére ilyenkor is elrendelheti a végrehajtást.

Ha a fizetési meghagyást szabályszerűtlen kézbesítés miatt vagy akár személyes okból nem tudtuk átvenni, akkor kézbesítési kifogást terjeszthetünk elő a közjegyzőnél. Erre 15 nap áll a rendelkezésünkre onnantól, hogy tudomást szereztünk a végrehajtási eljárásról.

Ebben igazolnunk kell, ha szabályszerűtlen volt a kézbesítés (például nem a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyünkre érkezett a levél), míg az egyéb, önhibánkon kívüli okokat (például kórházi kezelés alatt álltunk) részletesen le kell írnunk a közjegyzőnek írott beadványban.

Ha vitatjuk a tartozást

A végrehajtó felszólítása után több lehetőség is van arra, hogy cselekedjünk, ha úgy véljük, nem jogos a követelés. Előfordulhat, hogy a tartozásunk már időközben elévült, vagy azt részben vagy egészben megfizettük, esetleg halasztást kaptunk a kifizetésére, aminek a határideje még nem járt le. Ha közjegyző rendelte el a végrehajtást, akkor a lakóhelyünk szerinti járásbíróságtól kérhetjük a végrehajtás megszüntetését vagy korlátozását.

Ha érvénytelen a végrehajtás jogalapja

Akkor is van mód jogorvoslatra, ha a végrehajtás alapjául szolgáló jogviszony szerintünk nem jött létre érvényesen. Például a szerződést tévedésből, megtévesztés vagy jogellenes fenyegetés hatására írtuk alá. Ez esetben pert lehet indítani a jogviszony érvénytelenségének megállapítása iránt, amely elbírálásáig a bíróság felfüggesztheti a végrehajtási eljárást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha szabálytalanul jár el a végrehajtó

A végrehajtó csak a törvényben meghatározott szabályok szerint járhat el, például pontosan meg van határozva, hogy a munkabérünk hány százalékát tilthatja le, vagy a számlánkon kezelt összegből mennyit vonhat végrehajtás alá. Ha úgy véljük, hogy a végrehajtó megsérti a végrehajtási eljárás előírásait, például nem tartja be a levonás szabályait és nagyobb összeget von le a munkabérünkből, mint amennyit lehetne, végrehajtási kifogást terjeszthetünk elő a végrehajtást foganatosító bírósághoz. A kifogást a végrehajtónál kell előterjeszteni, és az eljárásért illetéket kell fizetnünk.

Haladékot is kérhetünk

Ha elismerjük a tartozást, de egy összegben nem tudjuk rendezni azt, a végrehajtónál külön eljárási díj fizetése nélkül van lehetőség részletfizetést kérni.

Mennyit vonhat le a végrehajtó?

A levonás szabályaira vonatkozóan a következő az irányadó: ha például bankszámláról vagy más pénzforgalmi számláról von le a végrehajtó, akkor az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének (2018-ban 28 500 forint) négyszerese feletti összeg vonható korlátlanul végrehajtás alá. Azaz, ha a bankszámlánkon 114 ezer forintnál nagyobb összeg van, az a feletti összegből a törvény szerint bármennyi levonható. Ha ennél kisebb összeg van a számlánkon, akkor a 28.500 forint és a 114 ezer forint közötti rész, azaz a 85 ezer forint 50 %-a vonható végrehajtás alá. A munkabérből történő levonásnál általában legfeljebb 33%-ot, kivételesen legfeljebb 50%-ot lehet levonni.

Címkék:
tartozás, közjegyző, jog, mokk,