Még több hitelt igényel a magyar: várhatóan nem áll le a növekedés

Pénzcentrum2018. január 30. 13:00

Várhatóan tovább tart a lendület a lakáshitelpiacon. Legalábbis erre lehet számítani 2017-es adatok alapján.

Összesített adatokból arra lehet következtetni, hogy tovább tart a lendület a lakáshitelpiacon - írja közleményében az OTP Bank. MIndezt arra alapozzák, hogy elmúlt évben ismét kétszámjegyű bővülés volt tapasztalható a hozzájuk beérkezett hiteligénylések számában és a felvett hitelek átlagos értékében egyaránt.

2016-hoz hasonlóan ismét kétszámjegyű növekedést ért el az OTP Bank az újonnan kihelyezett lakáshitelek területén, így a hitelintézet több mint 21 000 új lakáshitelt folyósított. A tavalyi évben több mint 5000 igénylés - a 2016-os évhez hasonlóan - ismét Pest megyéből érkezett, amit Budapest és Győr-Moson-Sopron megye követ több mint 4500, valamint közel 2000 hiteligénylési kérelemmel.

Az igényelt hitelek átlaga egyébként elérte a 7,6 millió forintot, és a legmagasabb összegeket tavaly is Budapesten igényelték. A fővárosiak átlagosan 11,7 millió forintnyi lakáshitelt igényeltek. Érdekesség, hogy 2017 legnagyobb összegű lakáshitel igénylése is Budapestről érkezett, 147 millió forint értékben. 

Mind a lakáshitel igénylések száma, mind az átlagosan kihelyezett összegek nagysága azt mutatja, hogy Magyarországon továbbra is emelkedő ingatlanpiaci ciklusról beszélhetünk. Meggyőződésünk, hogy ez a trend 2018-ban is folytatódni fog és ismét kétszámjegyű növekedéssel számolhatunk a beérkező igénylések számában

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- mondta el Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója, aki hozzá tette azt is, hogy az elmúlt évek tapasztalatai ma is érvényesek, miszerint a magyar családok messze nem töltenek annyi időt a megfelelő finanszírozási megoldás kiválasztásával, mint az ideális otthon megtalálásával. Így nekik azt javasolja, hogy

először pénzügyi lehetőségeikről tájékozódjanak.

A felfokozott piaci környzetben érdemes tehát tájékozódni például az igénybe vehető állami támogatási lehetőségekről is, mint például a CSOK, lakástakarék vagy lakáshitel-cafeteria.

Címkék:
hitel, otthon, pénzcentrum.hu, lakáshitel, otthonteremtés, növekedés,