Tízezreket kaszálhatsz 2018-ban ezekkel a kártyákkal

Pénzcentrum2018. január 8. 05:45

A 2008-as válság kitörése után a hitelkártyával rendelkező háztartások közül is sok bajba került. A negatív tapasztalatok miatt sokan még hallani sem akarnak erről a banki termékről. Mások viszont, akik rendszeresen - és rendeltetésszerűen - használják kiélvezik a vásárlásaik után járó pénzvisszatérítéseket. Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogy jelenleg milyen ajánlatokat találhatunk.

Az MNB tavalyi adatai szerint jelenleg Magyarországon kevesebb, mint 1,4 millió hitelkártya van forgalomban. Ez a szám a 2008-as válságot megelőzően még 1,6-1,7 millió környékén mozgott. A válság következtében ezt a hiteltípust is kevesebben vették igénybe, illetve felmondták a már meglévő hitelkereteket.

Gyakorta előfordul ugyanis, hogy az emberek a hitelkártyára - de igaz ez a folyószámlahitelekre is - inkább vésztartalékként tekintenek, és akkor használják ki a keretet, amikor pénzügyi nehézségeik támadnak.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy ez mennyire rossz döntés, hiszen a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltípus.

Rendeltetésszerű használata esetén azonban meghatározott időtartamra ingyenesen használhatjuk a bank pénzét, sőt, a költéseink után pénzvisszatérítést is kaphatunk.

Milyen ajánlatokat találhatunk jelenleg?

A hitelkártyákat hitel voltuk ellenére nem érdemes a THM-jük alapján összehasonlítani, hiszen a kártya rendes használata esetén úgysem kell kamatot fizetnünk. Egyébként e tekintetben nincsenek túl nagy eltérések, a legtöbb ajánlat esetében a THM valahol 35 és 40 százalék között található.

Akárcsak sok más banki terméknél, a hitelkártyáknál is számít, hogy mekkora nettó jövedelmünk van. Egyrészt ennek függvénye, hogy egyáltalán kaphatunk-e hitelkártyát, másrészt pedig bizonyos kártyákat csak a magasabb jövedelmű ügyfeleknek tartanak fent a bankok. Mi most egy átlagos, 200 ezer forintos jövedelmet vettünk alapul, és az ezzel a fizetéssel elérhető hitelkártyák között néztünk szét. Az elérhető kondíciós listák alapján most hat terméket mutatunk be.

Ekkora jövedelemmel már gond nélkül igényelhetünk hitelkártyát a CIB-nél, amely minden forintban történő vásárlás után 1 százalék jóváírást ad. További 2 százalékot kapott a választott kategóriában történő vásárlások után. Az éves visszatérítés 50 ezer forintban van maximalizálva.

A K&H Banknál minimum 20 ezer forintot kell havi szinten vásárlásra költeni, ha szeretnénk visszatérítést kapni. Ha ezt teljesítjük, akkor a teljes összeg után kapunk 2 százalékot, de maximum havi 3 ezer forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Évi 30 ezer forintot takaríthatunk meg az OTP Bank hitelkártyájával. Ennél a terméknél alapvetően 1 százalékot írnak jóvá a vásárlások után, de további +2 százalékot adnak, ha a három partnerüzlet egyikében használjuk a kártyát.

Szintén 1 százalékot térít vissza az élelmiszerüzletekben történt vásárlások után a Raiffeisen, valamint 3 százalékot a műszaki és elektronikai áruházakban való vásárlások után. Ugyanakkor negyedévente változó kategóriákban 5 százalékot is visszakaphatunk, ha ezzel a kártyával vásárolunk. Negyedévente maximum 10 ezer forintot térítenek vissza.

Szintén 1 százalékot takaríthatunk meg, ha a Budapest Bank hitelkártyájával vásárolunk. Amennyiben tankolunk, vagy egyszerűen csak a benzinkúton vásárolunk, akkor a visszatérítés mértéke 3 százalék. Utóbbi vásárlások esetében a bank mindössze 900 forintban maximalizálja a visszatérítés mértékét, ám az egyéb vásárlások tekintetében ez az összeg jóval magasabb, egészen 10 ezer forint.

A hitelkártyákat és a klubkártyákat ötvözi a Cetelem. Az ő termékükkel alapjáraton csupán 1 százalékot kapunk vissza a vásárlásaink után, azonban ha a vállalat partnerüzleteiben vásárolunk, akkor akár 15 százalékos kedvezményt is kaphatunk a kártya használata esetén.

Ez a néhány példa talán elegendő ahhoz, hogy lássuk, egy kis odafigyeléssel tízezreket is nyerhetünk éves szinten ezzel a banki termékkel. Nekünk csupán azt kell átgondolnunk, hogy milyen típusú üzletekben vásárolunk a leggyakrabban, és ezek alapján kiválasztani egy számunkra kedvező hitelkártyát. Ebben segítségünkre lehet a Pénzcentrum kalkulátora is.

Címkék:
vásárlás, hitelkártya, visszatérítés, pénzvisszatérítés,