Kisvállalkozóként szeretnél hitelt felvenni? Nem lesz egyszerű

24.hu2017. december 20. 09:00

Még mindig falakba ütközhet az, aki katás vállalkozóként szeretne hitelt felvenni - írja a 24.hu. A jelenlegi szabályozásnak hála ugyanis a valós jövedelemnél jóval kisebbet vesznek figyelembe a bankok a hitelképesség megállapítása során.

Még mindig nehézségekbe ütközhetnek azok a katás vállalkozók, akik hitelt szeretnének felvenni. Vállalkozók esetében ugyanis a bankok a NAV által kiállított jövedelemigazolás alapján számítják ki, hogy mekkora hitelt kaphat az adott ügyfél. A NAV azonban a katás vállalkozásokat szabályozó törvény alapján a bevétel 60 százalékáról állítja ki a jövedelemigazolást.

Tovább csökkenti a figyelembe vehető jövedelem mértékét, ha a vállalkozónak bt-je van. Ebben az esetben ugyanis a bevételt először megfelezik, majd ennek veszik a 60 százalékát. Ez, tehát a tényleges bevételnél egy jóval alacsonyabb összeg lesz az, amit a NAV jövedelemként feltüntet az igazolásán.

A lapnak megszólaló bankok szerint önmagában a vállalkozói lét még nem tesz kockázatosabbá egy ügyfelet, ettől függetlenül a fentebb leírt számítási módszernek köszönhetően könnyen lehet, hogy valaki jócskán a magyarországi átlag feletti jövedelemmel rendelkezik, ám mégis csak nehézkesen tud hitelt felvenni.

Címkék:
hitel, vállalkozás, NAV, kata, jtm, jövedelemigazolás,