Közel ötmillió jó adós országa lettünk: mi történt?

Világgazdaság2017. július 19. 10:00

Több mint százezerrel kevesebb bebukott banki hitelügyletet tartanak nyilván a lakossági Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR-ben, régebbi nevén BAR-listán), mint tavaly ilyenkor, a jól fizető adósok száma pedig megközelíti az ötmilliót - írja ma reggel a Világgazdaság.

Fél év alatt 123 ezerrel csökkent, és kétmillió alá csúszott a KHR lakossági rendszerében nyilvántartott mulasztások száma a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint. Hasonló a helyzet a még nyitott késedelmes ügyletekkel is, ezen ügyletek száma 1,72 millióra esett vissza a tavaly év véig 1,78 milliós szintről.

A KHR-rendszerbe azon adósok kerülnek fel, akik legalább kilencven napja tartoznak a mindenkori lejárt minimálbérnél magasabb összeggel pénzügyi szolgáltatónak.

A negatív listások csökkenésével párhuzamosan emelkedett a KHR-ben nyilvántartott jó adósok száma is, akik ötezer fő híján ötmillióan voltak június végén.

A lakossági ügyfelek fizetési fegyelme érezhetően jobb lett az elmúlt években a pénzügyi szolgáltatók felé . írja a ma reggeli Világgazdaság.

Címkék:
pénz, cég, bank,