Brutális különbségek lehetnek: erre figyelj, ha személyi kölcsönt igényelsz

Pénzcentrum2017. július 17. 13:32

Az idén nagyon jelentős emelkedést ért el a személyi kölcsönök piaca. Az év első öt hónapjában 111 milliárd forint értékben folyósítottak új személyi kölcsönöket a bankok. Ez egyrészt 48 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakában elért 75 milliárd forinthoz képest. Másrészt 2007 óta ez a legmagasabb első öthavi adat.


Az idén nagyon jelentős emelkedést ért el a személyi kölcsönök piaca. Az év első öt hónapjában 111 milliárd forint értékben folyósítottak új személyi kölcsönöket a bankok. Ez egyrészt 48 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakában elért 75 milliárd forinthoz képest. Másrészt 2007 óta ez a legmagasabb első öthavi adat - derül ki a banki ajánlatok összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu friss elemzéséből, amely szerint az idén 64 százalékkal többen érdeklődtek a személyi kölcsönök iránt.

Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője azt mondta, a személyi kölcsönök kamata és teljes hiteldíjmutatója (thm) a kedvezőbb kamatkörnyezet miatt ma már sokkal alacsonyabb, mint 5 évvel ezelőtt. A mostani kínálatban már vannak olyan személyi kölcsönök, amelyek elérhetőek egy számjegyű thm-mel, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt. Emellett a személyi kölcsönök piacát pörgeti a nettó reálbérek emelkedése, ezen keresztül a háztartások stabilabb anyagi helyzete. A személyi kölcsönök piacának élénkülése ráadásul a fogyasztás bővülését is elősegíti.

Három összeg, jelentős különbségek

A BankRáció.hu elemzése három 5 éves futamidejű, de különböző összegű - 800 ezer, 1 millió és 1,5 millió forintos - személyi kölcsön közötti különbségeket vizsgálta 17 bank július elején érvényes ajánlata alapján.

A 800 ezer forintos személyi kölcsönnél a legkedvezőbbekre alig több mint 950 ezer forintot kell visszafizetni, míg a legdrágább konstrukcióknál közel 1,4 millió is lehet a teljes számla.

Az 1 millió forintos hitelösszeg esetében 1,2 millió alatt is lehet a teljes visszafizetendő összeg a legjobb konstrukciók esetében, ezzel szemben a drágább személyi kölcsönöknél 1,7 millió fölé mehet az összeg. A 1,5 millió forintos hitelösszegnél a legolcsóbb kölcsönökre 1,8 millió forintot kell törleszteni, míg a legdrágábbaknál akár 750 ezer forinttal többet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gergely Péter azt mondta, hogy a különbségek nagyon jelentősek és szinte, hétről hétre változnak az erős verseny miatt. “Éppen ezért fontos, hogy az igénylés előtt alaposan felmérjük a piacot, és online hitelkalkulátorokkal keressük meg a számunkra legjobb konstrukciót, mert ezekkel több százezer forintot lehet megspórolni" - fogalmazott a szakember. Hozzátette: egy személyi kölcsön igénylése és folyósítása ma már nagyon egyszerűen és gyorsan megy, tehát nem kell attól félni, hogy jelentős adminisztrációt jelentene, ha nem a számlavezető bankjától veszi fel azt valaki.

{{BANKRACIOBANNER}}

A személyi kölcsönök piacán folytatódhat az erőteljes növekedés. Ugyanakkor a hitelfelvevők várhatóan tudatosabban választanak majd bankot, azaz a hitelfelvétel előtt alaposan körülnéznek a konstrukciók között, ez fokozhatja a bankok közötti versenyt, ami kedvező lehet az igénylők számára is.

Címkék:
hitel, vásárlás, pénzcentrum.hu, személyi kölcsön,