Úgy viszik a hiteleket, mint a cukrot: ezért ne a saját bankodtól kérj kölcsönt!

Pénzcentrum2017. június 8. 14:03

Az év első négy hónapjában jelentősen bővült a lakossági hitelpiac: több mint 30 százalékkal közel 170 milliárd forintra nőtt a lakáshitelekre kötött szerződések összege éves szinten. A legbiztonságosabb, 10 évre vagy annál hosszabb időre fix törlesztőrészletű lakáshitelek egyre népszerűbbek, ráadásul a legolcsóbbak versenyképesek a rövidebb időre fix törlesztőrészletet kínáló konstrukciókkal. 

Az év első négy hónapjában a bankok közel 170 milliárd forint új lakáshitelre kötöttek szerződést, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből.

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Május végéig a személyi kölcsönök iránt érdeklődők száma 45 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a lakáshiteleknél pedig 33 százalékos bővülés ment végbe. A lakossági hitelbővülésben több tényező játszik szerepet, többek között például az, hogy a lakosság nettó reálbére növekvő pályán van, egyre többen tehetik meg, hogy hitelt vegyenek fel, ennek pedig muníciót ad a lakáspiaci élénkülés is.

A lakáshiteleknél egyre népszerűbbek a hosszú távon kiszámítható, legalább 5 vagy akár 20 évig fix törlesztőrészletet garantáló konstrukciók, ez pedig azt jelzi, hogy a lakosság óvatos, és a biztonságra törekszik. Bár a változó kamatozású lakáshitelek valamivel olcsóbbak, ám ezeknél a kamat és a törlesztés 3-12 hónap után módosulhat, az 5-20 évig fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél az adott időszakban pontosan ugyanannyi a havi kiadás.

Az eleve alacsony kamatkörnyezet miatt viszonylag mérsékelt különbség van az 5 és 10 évre fix törlesztőrészletet garantáló lakáshitelek között, pedig a kockázatuk eltérő, a 10 évig fix törlesztést biztosító hitelek biztonságosabbak. Érdemes összehasonlítani több bank ajánlatát, ugyanis előfordulhat, hogy egy bank 10 évig fix törlesztésű lakáshitele olcsóbb, mint más bankok csak 5 évre fix törlesztésű lakáshitelei.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Van 10 évre fix törlesztésű lakáshitel 5 százalék körüli THM-mel, míg 5 évesek találhatóak ennél magasabb THM-mel. Fontos, hogy valamennyi bank kedvezményeket is biztosít a lakáshitelekhez, amelyek jelentősen, akár 1-2 százalékponttal is mérsékelhetik a THM-et, ezen keresztül pedig jelentősen csökkenthetik a fix törlesztőrészletet. Emiatt is indokolt, hogy a hitelfelvevők alaposan körülnézzenek az ajánlatok között internetes hitelkalkulátorok segítségével is.

A legtöbb esetben nem az a bank adja a legjobb feltételeket, amelyeknél a hiteligénylő a számláját vezeti.

Címkék:
hitel, pénzcentrum.hu, lakáshitel, bank, kalkulátor, kölcsön,