Már hivatalos: hamarosan besülhetnek a kényszerárverések

Pénzcentrum/Portfolio2017. március 7. 19:01

Növekszik az árverezésre bocsátott ingatlanok értékesítési küszöbe. Míg korábban a becsérték 70 százalékáért is meg lehetett hirdetni egy lakóingatlant, addig mostantól ez az érték 100 százalékára nő. Persze lehetnek kivételek, de nem valószínű, hogy egyezségre jutnak az adósok a bankokkal.

2015-ben a kormány vállalta az EBRD-vel (európai fejlesztési bank) kötött szándéknyilatkozatban, hogy nem tesznek további korlátozó intézkedéseket az árverezésekre és a kilakoltatásokra. Kedden azonban az országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely az árverezési szintek módosításáról szól.

A módosítás szerint a lakóingatlanok legalacsonyabb eladási ára a becsérték 100 százalékára emelkedik a mostani 70 százalékról, ha pedig egy éven belül nem tudják eladni az ingatlanat, akkor a becsérték 90 százalékára csökkenhet az ár ez eddig az ingatlan értékének fele is lehetett.

A hitelező és az adós együtt igényelheti, hogy a meghatározott limitek alatt értékesítsék az ingatlant, ebben az esetben viszont a hitelezőnek el kell engednie a tartozást, akár fedezi az ingatlan ára az adósságot, akár nem fedezi. Ez utóbbi intézkedés azonban nem valószínű, hogy megtörténik, mivel a hitelezőknek az esetek többségében nem  éri meg belemenni a fennmaradó tartozások elengedésébe.

Címkék:
hitel, otthon, ingatlan, árverés, kényszerértékesítés,