Megszólalt az MNB: még mindig drágák a hitelek

MTI2017. február 15. 10:12

A jövőben már a háztartások hitelezésére, ezen belül is a lakáshitelek piacára fókuszál a jegybank - írja a Világgazdaság.

Most már forint alapon épül fel egy új lakáshitel-piac, a hitelek azonban még mindig drágák

- mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A lakáshitelezésben dinamikus emelkedésre számít az MNB a következő években, idén a hitelállomány 1 százalék felett emelkedhet, míg jövőre már 5 százalék felett lehet a bővülés.

Az egészséges szerkezetű lakáshitelek fennmaradását segítik az adósságfék-szabályok, a minimális önrész vagy a jövedelemarányos törlesztőrészlet. Emellett a kamatok jövőbeli emelkedésének kockázatát kezeli, hogy a lakosság egyre nagyobb arányban a 3-5-10 éves kamatfixálású, maximum 30 éves futamidejű lakáshitel-konstrukciókat választja.

A hitelek még mindig drágák, a bankok sok esetben jövedelmezőségi okok miatt kerülik a kamatversenyt, a magyar bankpiacon nincs elégséges árverseny.

A hitelkamatok csökkenése a kamatfelárak változatlansága mellett ment végbe. A nemzetközi összehasonlításból látszik, hogy Magyarországon kiugróan magasak a bankok által alkalmazott lakáshitel-felárak.

Az MNB véleménye szerint ez három fő okra vezethető vissza:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egyrészt a lakáshitel-termékek nehezen vagy egyáltalán nem összehasonlíthatók,
  • másrészt a bankváltásnak jelentős az adminisztrációs terhe, és a pénzbeli költsége.
  • Harmadrészt a magyar bankrendszer nemzetközi összehasonlításban alacsony hatékonysággal működik.

Hatékonyabbá, gyorsabbá és olcsóbbá kell tenni a bankolást, a jogalkotónak a digitalizáció területén új, egységes szabályokat kell létrehoznia a működési keretrendszer kijelölésére, az MNB egy ilyen szabályozócsomag elkészítését szorgalmazza - tette hozzá Nagy Márton.  A jegybank szakértői elkezdtek dolgozni mindhárom területen, és a Pénzügyi Stabilitási Tanács várhatóan a közvetkező hónapokban választ adhat ezekre a kihívásokra.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

Címkék:
hitel, mnb, lakáshitel,