A magyarok harmadának jelent gondot a számlák fizetése

Pénzcentrum2016. november 29. 15:30

A magyarok 37 százaléka időnként vagy egyáltalán nem tudja fizetni a tartozásait. Ennek a legfőbb oka, hogy egész egyszerűen nincs pénze arra, hogy ezt kifizesse.

Tízből négy magyar gondolja úgy, hogy nincs elegendő pénze a kiegyensúlyozott és méltányos életvitelhez, ugyanakkor minden ötödik válaszadó véli, hogy anyagi helyzete biztosan javulni fog - derül ki az Intrum Justitia legfrissebb kutatásából. Az évente elkészített Európai Fogyasztói Fizetési Jelentés adatai szerint a megkérdezett magyarok 37 százaléka időnként nem tudja törleszteni tartozásait.

A kutatás adati szerint tavaly óta nőtt azon háztartások aránya, amelyek nem tudják időben fizetni számláikat, a magyar családok jelentős részének akadnak pénzügyi nehézségei.

A célunk, hogy az ügyfelekkel közösen, együttműködve találjunk megoldást ezekre a helyzetekre. Mindannyiunk érdeke, hogy a háztartások gyorsan és könnyen túllendüljenek az esetleges anyagi kihívásokon. Minden esetben arra törekszünk, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg

- emelte ki Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A megkérdezett európaiak 44 százalékával már legalább egy alkalommal előfordult, hogy késve fizették be számlájukat az elmúlt 12 hónap során - ennek fő oka az, hogy nem állt rendelkezésükre a számlák rendezéséhez szükséges összeg. Görögországban a legmagasabb a késve fizetők aránya, a mediterrán országban a megkérdezettek 76 százaléka nem fizetett időben. Dániában és Spanyolországban a legalacsonyabb a késve fizetők aránya, de még itt is a lakosság 31 százaléka, azaz közel minden harmadik ember fizetett határidőn túl az elmúlt évben. Magyarországon ez a mutató 64 százalék, amivel csak Görögországot előzzük meg az európai rangsorban.

Tízből három magyar megkérdezettben merült már fel a külföldre költözés gondolata pénzügyi helyzete miatt. Ez az arány a kutatásban résztvevő országok közül - Görögország mellett - hazánkban a legmagasabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnépszerűbb célországok Ausztria (25 százalék), Németország (19 százalék) és Nagy-Britannia (16 százalék).

Összességében azonban kevesebben terveznek a külföldre költözéssel, 5 százalékkal csökkent a pénz miatt elvágyódók aránya.

Így fizetjük a számláinkat

Az európaiak 27 százaléka állítja, hogy időnként nem tudja visszafizetni tartozásait. Az ebbe a csoportba tartozók anyagi helyzete jelenleg rosszabb, mint tavaly volt, valamint reményeik is kedvezőtlenebbek pénzügyeik jövőjét illetően. Ezt a következő adatok támasztják alá:

  • Európai összehasonlításban a megkérdezettek közel 30 százalékának az adósságok visszafizetése problémát jelent, a magyar lakosság esetében ez az arány közel 40 százalék. Közülük is jóval nagyobb arányban gondolják úgy a magyarok, hogy a rendelkezésükre álló pénz nem elegendő egy kiegyensúlyozott élethez (15 százalék és 25 százalék).
  • Az európaiak elsősorban banki forrásból próbálják megoldani anyagi gondjaikat, míg Magyarországon inkább a család és a barátok nyújtanak segítséget. Mind az európai, mind pedig a magyar megkérdezettek közel azonos arányban (körülbelül 20 százalék) értenek egyet azzal, hogy a pénzügyi edukáció hiánya szerepet játszik a rossz anyagi helyzet kialakulásában.

A magyar adatok alapján bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók a tavalyi évhez képest kedvezőbben látják a jövőt; 4 százalékkal többen bíznak abban, hogy személyes pénzügyi helyzetük javulni fog, és ugyanennyivel nőtt azok aránya is, akik hosszútávon is bíznak ebben.

Címkék:
hitel, számla, tartozás, intrum justitia, felfalusi péter,