Megszabadult bedőlt lakáshiteleseitől az Erste

Pénzcentrum/Portfolio2016. október 28. 19:05

Úgy tűnik, kezd felgyorsulni a nem teljesítő lakossági hitelek értékesítése a magyar bankoknál: az Erste most egy több tízmilliárd forintos portfóliótól szabadult meg. Az érintett problémás ügyfelek ezután az Intrum Justitia követeléskezelő cégnek tartoznak. Külön érdekesség, hogy jelzáloghitelesekről van szó.

Az Erste Bank Hungary Zrt. szerződést írt alá a lakossági nem teljesítő jelzáloghitel-állomány jelentős részének értékesítésére az Intrum Justitia Zrt.-vel, több mint 19 milliárd forintos értékben. A tranzakció megfelel a magyarországi hatályos szabályozásnak. A portfolió tényleges átruházása november végéig várható. A nem teljesítő portfolió eladása tovább erősíti a bank és a magyar bankrendszer stabilitását

- ennyi olvasható a tranzakcióról az Erste közleményében

Nem tudni tehát többek között, hogy mekkora jelzáloghitel-portfólió eladásáról van szó (a 19 milliárdos eladási ár töredéke lehet a bruttó és akár a nettó állománynak is), de vélhetően több tízmilliárd forintról van szó.

A 19 milliárd forintos eladási ár mindenesetre nagynak számít: majdnem annyi, mint amekkora forgalmat az elmúlt évek legjobb negyedéve produkált a teljes hazai banki követelésvásárlói piacon: 2013 harmadik negyedévében 19,8 milliárd forintnyi értékű problémás hiteltől váltak meg így a bankok.
Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel, hitelállomány,