Folytatódik Matolcsy programja: ezzel megmentik a devizahiteleseket?

Pénzcentrum/MTI2016. szeptember 13. 18:03

Már 30 ezer nemfizető jelzáloghitelest kerestek meg a bankok az MNB programjával. Ez alapján az adott szerződéshet és a jövedelemhez illeszkedő megoldást ajánlanak a pénzintézetek az ügyfeleknek, így azok végre ténylegesen megszabadulhatnak az adósságuktól, vagy újra fizethető lesz a felvett kölcsönük.

A jelzáloghiteles ügyfelek fenntartható fizetési képességének helyreállítására a bankoknak kell legalább kétféle megoldást kínálniuk, a jegybank ajánlása nyomán, az ügyfelektől bekért, azok élethelyzetére vonatkozó adatok alapján

 - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1-en. Azokat a deviza vagy forint alapú jelzáloghiteleseket (mintegy 140 ezer érintett) értesítik levélben a bankok erről a lehetőségről, akiknek legalább 30 napot meghaladó késedelme van, vagy pedig a bank nemfizetés, illetve késedelmes fizetés miatt már felmondta a hitelszerződésüket.

Az ügyfelek adóssága azonban még ott van a banknál vagy a banki körön belül.

Július végéig a bankok már 30 ezer ügyfelet értesítettek erről a lehetőségről, augusztusban és szeptemberben is folyamatosan tájékoztatják levélben, telefonon vagy személyesen az érintetteket.

A jegybank az ajánlás elkészítése előtt fizetési képesség és fizetési hajlandóság szempontjából felmérte az érintett devizaadósok helyzetét. A felmérés eredményét tekintetbe véve a bankok például olyan konstrukciókat ajánlhatnak az ügyfeleknek, ami a jelzáloghitel átstrukturálásával vagy a futamidő meghosszabbításával jár.

Címkék:
hitel, devizahitel, kölcsön, nemteljesítő,