Ez is eljött: lassan vége az árfolyamgátnak

Népszava2016. augusztus 9. 10:02

A napokban számíthatnak törlesztőrészlet-emelkedésre azok, akik az elsők között léptek be öt éve az árfolyamgátba. E konstrukciónak az volt a lényege, hogy az adós fix árfolyamon törleszthette tovább devizahitelét, ugyanakkor egy gyűjtőszámlán halmozott fel újabb tartozást, mely a törlesztési és a valós árfolyam közötti különbségből keletkezett - erről ír ma reggel a Népszava.

Sorra kezdenek a második törlesztési szakaszba lépni azok a volt devizahiteles ügyfelek, akik öt éve léptek be az árfolyamgátba. Ők az első 60 hónapban rögzített árfolyamon törleszthették hitelüket, ugyanakkor a rögzített és a tényleges devizaárfolyam közötti különbségből eredő veszteség nem tűnt el, az folyamatosan duzzadt egy gyűjtőszámlán.

A forintosítás rájuk is vonatkozott, ám vannak, akiknek az elszámolást követően (az elengedett összegek dacára) is maradt tartozás a gyűjtőszámlájukon. Kilépve az első 60 hónapból, most 15 százalékkal emelkedhet legfeljebb a törlesztőrészletük, ugyanakkor a hitelük futamideje jelentősen megnőhet.

Újdonságnak számít a banki követeléskezelési gyakorlatban egy, a Magyar Nemzeti Bank által is támogatott módszer. Ennek keretein belül, nem teljesítés miatti felmondás esetén, nem egy harmadik félnek adja el a bank a követelést, hanem közvetlen tárgyalásokba kezd a jövőről nem fizető ügyfelével.

Címkék:
hitel, devizahitel, bank, árfolyamgát, adósmentés, svájci frank,