Megújul a magáncsőd: családok tízezrei járhatnak jól

Magyar Nemzet2016. július 12. 09:01

Több ponton is változhat a családi csődvédelem, az ingatlanok (közös) értékesítése kerülhet előtérbe a rendszerben, amivel az adósok többsége már akár az öt év letelte előtt szabadulhat a tartozásától - írja a Magyar Nemzet.

Részletesen szabályozhatják a magáncsőd esetén az ingatlan értékesítésére vonatkozó szabályokat. A mostani szabályok szerint ugyanis a lakás eladásakor előfordulhatott, hogy az piacinál lacsonyabb áron adják el az ingatlant, azonban

  • A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül értékesítenék a lakásokat,
  • Amelyekért legalább a forgalmi érték 80 százalékát kell kapnia a tulajdonosnak,
  • Ha nem sikerül értékesíteni az ingatlant, akkor sem lehet áron alul eladni azt (legalább a fogalmi érték 70 százalékán),
  • Továbbá a vagyontárgyak árverezését külön szabályoznák (itt 70 és 60 százalék lenne a fentihez hasonló határ).

A devizahitelesek kedvezményt is kaphatnak

A devizahitelesek kérelmezhetik, hogy az ingatlan megállapított árától 5, 10 vagy akár 15 százalékkal magasabb értéket is kérhetnek, ha a családi körülményeik és az ingatlan elhelyezkedése ezt indokolja. Nem csak az egykori devizaadósok, hanem mindenki aki belép a családi csődvedelembe fogadhat igazságügyi szakértőt, aki újra megállapítja az ingatlan értékét, ennek költségeit viszont az adósnak kell állnia.

Az ingatlan értékseítési szabályok szigorítása kedvez a lakások közös vagy árverés útján való értékesítésének, amivel az adósok a leggyorsabban szabadulhatnak meg a terheiktől. Ebben az esetben az sem kizárt, hogy már néhány év alatt megszabadulhatnak az adósok a tartozástól.

Ezek a legfontosabb tudnivalók a magáncsődről

  • A magáncsőd segítségével az adósok 5 vagy 7 év alatt megszabadulhatnak minden tartozásuktól.
    A tartozás meghaladja a vagyont de nem több, mint a vagyon duplája.
    A tartozás 2 és 60 millió forint közötti.
    A tartozás egy része (legalább 500 ezer forint) legalább 3 hónapja lejárt adósságnak kell legyen.

Loading...

Címkék:
hitel, magáncsőd, családi csődvédelem,