Így trükköznek a hitelkártyával a magyar bankok: a 400 százalékos díjak titkai

Pénzcentrum2016. május 9. 11:38

Sokan nem a visszatérítések miatt váltják ki a hitelkártyájukat, egész egyszerűen a hitel érdekli őket, illetve egyfajta tartalékként is szolgál számukra. Nekik viszont nem a visszatérítések mértékét érdemes szem előtt tartani a termék kiválasztásánál, hanem sokkal inkább a díjakat és kamatokat érdemes összehasonlítani, ebben akár négyszeres eltéréssel is találkozhatunk.

A hitelkártyákat sokan nem a visszatérítés miatt váltják ki elsősorban (igaz, a kedvezményeket így is élvezik), hanem a hitelfunkció vonzó számukra. Nekik viszont nem is a visszatérítések mértéke számít, hanem az, hogy mennyibe kerül a kártya és mennyi kamatot kell fizetni.

Melyik a legolcsóbb hitelkártya?

Mivel nem a visszatérítés a lényeges, ezért a hitelkártyák összehasonításánál az egyszerűbb termékeket vizsgáltuk meg (vagy azt, amelyiket a bank lényegesnek tartja kiemelni, illetve a legnépszerűbb számlacsomaghoz tartozik). A visszatérítések mértéke és széleskörűsége, illetve a költségek között van kapcsolat, így a drágább éves díjú kártyák jellemzően magasabb visszatérítéssel kecsegtetnek.

A legolcsóbb hitelkártya az FHB Extra kártyája, ez az egyetlen az összehasonlításunkban, amelynek az első és második éves összesített díja 5 ezer forint alatt van. Ebben egyébként jelentős eltéréseket tapasztalhatunk, mivel olyan kártyát is találhatunk, amelynél majdnem 18 ezer forintot fizethetünk az első két évben.

Ha a hitelcél miatt váltjuk ki a kártyánkat, akkor a kamat mértéke sem mindegy, összességében viszont érdemes inkább a teljes hiteldíj mutatót (THM) alapul venni ilyenkor. Ebből a szempontból az MKB EasyCard terméke a legkedvezőbb: 37,11 százalékos THM-mel igényelhetjük a kártyát.

Az igénylésnél a jövedelmünk is lényeges, a hitelkártyához nincs szükség a bankhoz érkező jövedelemre, azonban jövedelemigazolást kérnek, és egy minimális jövedelem elvárás jellemző a bankokra. Ebből a szempontból a Budapest Go! kártyája a legkedvezőbb, ennél ugyanis csupán 50 ezer forint havi rendszeres jövedelemre lesz szükségünk.

Loading...

A minimális és maximális igényelhető keret sem mindegy:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A legalacsonyabb minimális keretet a Budapest Go! és a Raiffeisen OneCard adja, egyaránt 100 ezer forint a minimum.
  • A legmagasabb keret pedig a Raiffeisen termékéhez köthető, akár 3 millió forint is lehet a keretünk.

Mire figyeljünk a hitelkártya használatakor?

A hitelkártyánál két dologra érdemes kiemelten odafigyelni:

  • Ne csússzunk ki a kamatmentes időszakból (jellemzően 45 nap), mivel ilyenkor igen magas, havi három százalék körüli kamatot fizethetünk.
  • A kártyát ne használjuk készpénz felvételre, ennek ugyanis igen borsos költségei vannak. A legtöbb bank 3 százalék feletti díjat kér el ezért, ez 50 ezer forintnál átlagosan 1703 forintot tenne ki. Emellett ráadásul a készpénzként felvett összegnél jellemzően nincs kamatmentes időszak, vagyis azonnal kamatot számolnak fel utána.

Milyen visszatérítést kaphatunk?

A hitelkártyát sokan egyébként a visszatérítés miatt váltják ki, nekik nem feltétlenül a díjak alapján érdemes kiváltani a kártyájukat, ezeket viszont az egyedi lehetőségek miatt nehéz összehasonlítani, azonban alább összefoglaltuk a legfontosabbakat:

  • Az FHB Extra kártyája 1 százalékos visszatérítést ad. Emellett akciók keretében is kaphatunk extra visszatérítést (pl: magasabb visszatérítés időszakosan, vagy új ügyfelek extra kedvezménye).
  • Az OTP AMEX Blue kártyája 1 százalékot ad vissza, ami éves szinten legfeljebb 30 ezer forint lehet, azonban egyes üzletekben 3 százalékot kaphatunk vissza. Itt érdemes megemlíteni, hogy 140 ezer forintos POS kártyaforgalom felett nem kell megfizetni a kártyadíjat, az összehasonlításban ezzel számoltunk.
  • A CIB Café kártya nyolc üzlettípusban 1 százalékos jóváírást ad, plusz 300 forintos havidíjért cserébe extra akciókban részesülhetünk. Ha a folyószámlánk is a CIB-nél van, akkor nem kell megfizeni a kártyadíjat egyes számláknál.
  • A Budapest Go! 3 százalékos visszatérítést ad tankolásnál, és 1 százalékot egyéb üzletekben. Ha folyószámlánk is van náluk, akkor 5 ezer forint visszatérítést kapunk a kártyadíjból.
  • A Raiffeisen OneCard-ja szezonálisan 5 százalékot is visszaadhat vásárlásainkból, 3 százalékot kapunk az élelmiszerboltokban, a hiper- és szupermarketekben. Emellett az egyéb vásárlások 1 százalékot érnek náluk.
  • Az MKB EasyCard 1 százalékos visszatérítést biztosít, de ezt csak 30 ezer forintos vásárlás esetén kapjuk meg. Hátránya a kártyának, hogy a tranzakciós illetéket (0,3 százalék, maximum 6 ezer forint) vásárláskor is meg kell fizetni. Ez 100 ezer forintnál 300 forintos költséget jelent.
  • A Cetelem Klubkártya 1 százalékos visszatérítést ad, azonban egyes partnereknél nem ritka a 10 százalék körüli jóváírás sem.
  • A K&H MasterCard és Visa hitelkártyája feltételei megegyeznek, itt 2 százalékot kaphatunk vissza a vásárlásokból, azonban ez nem haladhatja meg a havi 3 ezer forintot.
  • Az Este Joker esetében nyolc területből hármat kell választani (pl: divat), ezek után 4 százalék, a többi öt területen pedig 2 százalékos visszatérítést kaphatunk.

Címkék:
hitel, hitelkártya,