Méregdrága a készpénzfelvétel: a legelesettebbek még többet fizetnek

Pénzcentrum/Portfolio2016. április 11. 21:30

Nem jár a díjmentes készpénzfelvétel a gondnokság alá helyezetteknek, épp ellenkezőleg: a legelesettebbeknek többet kell fizetniük egy tavalyi jogszabály-módosítás óta ezért - hívta fel a figyelmet az alapjogi ombudsman a Magyar Nemzet cikke szerint.

Székely László szerint a gondnokság alá helyezetteknek nem lehet bankkártyájuk, csakhogy a bankfiókokban történő készpénzfelvétel megdrágult, így a legelesettebbek rosszul jártak egy tavalyi törvény-módosítással.

A díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó szabályozás 2014. február 1-je óta hatályos, 2015 januárjában pedig megszüntette az Országgyűlés azt a rendelkezést, amely ezt a lehetőséget a bankfiókokban is biztosítja, így rosszul jártak a bankkártyával nem rendelkezők, leginkább a fogyatékkal élők és a demens betegek. Székely László szorult helyzetbe került emberek családtagjainak panaszai alapján indított vizsgálatot ebben az ügyben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ombudsman megkeresésére a bankokra hárította a felelősséget. Szerinte az esélyegyenlőséget sértő belső banki eljárások felszámolásával lehetne megoldani a helyzetet, amihez a Magyar Nemzeti Banknak vannak megfelelő eszközei. Székely László ezzel nem ért egyet: szerinte a bankok a bankkártyával való visszaélés lehetőségét zárják ki akkor, amikor nem nyújtanak bankkártyát az érintetteknek, ezért szerinte ezért jogszabály-módosítással kellene előírni a gondokság alatt élők számára a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítását a bankfiókokban.

Címkék:
hitel, készpénz, készpénz felvétel,