Mégsem lettek olcsóbbak a lakáshitelek

Világgazdaság2016. március 22. 09:00

Hétfőtől olcsóbban dolgoznak a hitelközvetítők: a jelzáloghiteleket most már csupán 2 százalékos jutalékért vihetnek a bankokhoz - írja a Világgazdaság.

Hétfőtől olcsóbban dolgoznak a hitelközvetítők: míg korábban a közvetítők 3-4 százalékos, sőt időnként még ennél is magasabb díjat kaptak a hitelintézetektől, addig március 21-től már csupán 2 százalékos jutalékért tudnak dolgozni. A közvetítői szakma eléggé kétségbeesett, hiszen így a bevételek feleződése, a nyereség teljes eltűnése a tét.

A jutalék korlátozása mellett a fő érv az volt, hogy így olcsóbbá válthatnak a lakáshitelek. A bankok honlapján meg is változtak a hirdetmények, de ennek főképp az volt oka, hogy néhány díjtétel - például az előtörlesztési díj - is változott március 21-től. A kamatok azonban nagyjából szinten maradtak. Igaz, sokat nem is csökkenhettek volna, egy tízmillió forintos hitelnél a közvetítői díj felezése nagyjából 200 ezer forintnyi megtakarítást eredményez, ez havonta 1-2 ezer forintot jelenthet a törlesztőrészletekben.

Címkék:
hitel, lakáshitel, törlesztőrészlet, hitelközvetítő,