Tízmilliárdokat szórt szét a magyarok között ez a bank

Pénzcentrum2016. március 16. 13:35

Százmillió eurós vesztesége volt a Raiffeisen banknak a 2015-ös elszámolások miatt. Azt ugyan nem árulták el, hogy mennyit kaptak vissza az adósok, azonban a veszteség jelentős részét az ügyfelek hiteltartozásából vonták le, illetve a lezárt kölcsönöknél készpénzben fizették ki. A bank idei újításai között szerepel, hogy hamarosan náluk is elérhető lesz a CSOK.

Mennyit fizettek a devizahiteleseknek?

A 2015-ös elszámolási folyamatban 250 ezer ügyfél volt érintett, és 39 ezer devizahitelt forintosított a Raiffeisen. A fair banking törvény hatására mintegy 315 ezer értesítést küldött a bank. A teljes visszafizetett összeget nehéz megmondani,

azonban 100 millió euró körüli összeg volt a devizahitelek miatti vesztesége a banknak

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Heinz Wiedner, a Raiffeisen vezérigazgatója. Ez egyébként nagyjából 31 milliárd forintnak felel meg.

A Raiffeisen 2015 során ismét nyereségessé vált. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a nemfizető hitelek 43 százalékkal csökkentek. Tavaly egyébként a bank bevételei is csökkentek, azonban ezzel párhuzamosan nyereségessé vált a pénzintézet.

A nemteljesítő hitelek 2014-ben még az összes hitel 27 százalékát tették ki, tavaly év végén viszont már csupán 21 százalék volt az arány. A jegybank múlt héten bejelentett intézkedései egyébként tovább csökkenthetik ezt az arányt.

Mi várható idén a banktól?

Új jelzáloghitellel léphet a piacra a Raiffeisen, ennek célja, hogy náluk is igénybe vehető legyen az új Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK).

Június környékén várható, hogy a banknál is elérhető lesz az állami támogatás

- mondta Ralf Cymanek, a bank vezérigazgató helyettese. Lényeges, hogy a 10 milliós támogatás is elérhető lesz a banknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milyen újítás lesz még?

  • 2016 márciusától az ügyfelek számára ingyenes Wifi szolgáltatás lesz elérhető.
  • Idén frissül a netbanki rendszer.

Címkék:
hitel, elszámolás, forintosítás, csok,