Akár te is lekérdezheted, hogy áll az adóbevallásod

Pénzcentrum2016. március 16. 19:30

Az idén már nem kell időt szánni a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésére azoknak a magánszemélyeknek, akik február 1-ig bevallási nyilatkozatot tettek és ezt a feladatot a NAV-ra bízták. Nyilatkozni a munkáltatónál vagy az adó- és vámhatóságnál lehetett. Márciustól már lekérdezhető, hogy a NAV értesült-e a nyilatkozatról.

A magánszemélyek február 1-ig tehettek bevallási nyilatkozatot, mellyel megbízták a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítésével. Akik ezt a feladatot a NAV-ra bízták, márciustól lekérdezhetik, hogy a NAV értesült-e a nyilatkozatról.

Erről az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkezők az eBEV Portál új elektronikus szolgáltatása, az "Adóhatósági adómegállapítással kapcsolatos lekérdezések" menüpont segítségével kaphatnak információt. Az ügyfélkapu megnyitása a NAV ügyfélszolgálatain soron kívül intézhető.

Azok, akik adóügyeiket eddig is a NAV telefonos Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerén keresztül intézték - azaz rendelkeznek a telefonos azonosításhoz szükséges PIN kóddal -, a 06-40/20-21-22 telefonszámon tájékozódhatnak. (Elérési útvonal: 3-as menüpont: Bevallásokkal kapcsolatos ügyintézés, tájékoztatás - 1-es almenü: Hibás, papíron érkezett, vagy papíron is benyújtható bevallás javítása, bevallás adatokkal kapcsolatos tájékoztatás - 1-es almenü: Személyi jövedelemadó bevallások.) A telefonos azonosításhoz szükséges PIN kódot a "TEL" adatlapon lehet kérni, a kódot a NAV soron kívül képzi meg és továbbítja az adózó részére.

Ügyfélkapuval vagy telefonos PIN kóddal nem rendelkezők a bevallási nyilatkozat beérkezéséről a NAV ügyfélszolgálatain tájékozódhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bevallási nyilatkozatot azok a magánszemélyek tehettek, akik 2015-ben kizárólag munkáltatótól szereztek jövedelmet, kedvezményt nem érvényesítettek és nem is fognak, nem tesznek önkéntes kölcsönös biztosító pénztári, nyugdíj-előtakarékossági, valamint nyugdíjbiztosítási nyilatkozatot.

A befizetett szja 1+1 százalékáról a bevallási nyilatkozatot tettek is rendelkezhetnek, civil szervezet, illetve egyház vagy költségvetési előirányzat javára legkésőbb május 20-ig tehetik meg felajánlásukat.

Címkék:
hitel, adóbevallás, NAV, adó, nyilatkozat,