Te jó ég, mégis mi ez a díj: ezzel is lehúz minket a bank?

Pénzcentrum2016. március 8. 14:04

A hiteligénylők gyakran csak a bankfiókban szembesülnek vele, hogy a kamatok mellett hányféle díjat számítanak nekik fel. A költségek többségét szinte mindenki ismeri, azonban van egy díj, amit nem mindig kérnek el a pénzintézetek. Nem árt ugyanis tisztába lenni vele, hogy akár a fel nem használt hitelkeret miatt is fizetnünk kell.

A hitelfelvevőknek a kamaton felül más, általában egyszeri díjat is meg kell fizetniük, ilyenek például a jelzáloghiteleknél az ügyvédi költségek, a földhivatali díj és az ingatlanbecslő díja, azonban ezen kívül több egyéb költséget is felszámolhatnak nekünk a bankok. Van azonban egy olyan díja a hiteleknek, amelyről kevés szó szokott esni.

Mégis, mi ez a díj?

A hitelfelvétel előtt ritkán esik szó a rendelkezésre tartási díjról, pedig előfordul, hogy ezt is felszámolja nekünk a bankunk.

Persze nem mindenkinek kell ezt kifizetnie, ugyanis akkor számolják fel ezt a költségelemet a bankok, ha a megadott határidőig nem tudják folyósítani a hitelt, vagy nem a teljes hitelkeretet használjuk fel.

Mivel az igényelt hitelt bármikor felvehetjük, ezért a pénzintézet elkülöníti számunkra, azonban így nem tudja befektetni, így ezzel vesztesége lenne a fel nem használt összegen. A díj felszámításával azonban csökkenti ezt a veszteséget, vagyis bizonyos szempontból tovább hárítja azt az ügyfelekre.

Mekkora ez a díj?

A díj ugyan jellemzően nem hatalmas összeg, egy jelzáloghitelnél is pár ezer forintból megúszhatjuk, ha egy hónapon belül felhasználjuk a kölcsönt. Ennek ellenére érdemes kalkulálni vele, ha egy konkrét hitelösszegre van szükségünk. Az alábbiaktól függhet ugyanis a díj mértéke:

  • Melyik banktól vesszük fel a hitelt,
  • Milyen hiteltípusról van szó (személyi kölcsön, lakáshitel, folyószámlahitel stb.),
  • Mekkora a kihasználatlan hitelösszeg,
  • Mennyi ideig áll rendelkezésünkre az igényelt, ki nem használt hitelösszeg.
Loading...
Címkék:
hitel, díj, díjak, költség, költségek,