Ezek az autóhitelesek járhatnak jól: itt vannak a számok

Pénzcentrum2015. december 2. 11:08

A bankok kedden váltották át a deviza alapú autóhiteleket és személyi kölcsönöket, és az értesítőket hamarosan kézhez kapják az adósok. A korábbi forintosítás kötelező volt, míg a mostani átváltásról dönthetnek az adósok, kérik a forintosítást, vagy maradnak devizahitelesek. Mennyivel csökkenhet a törlesztőrészlet?

Kedden indult a deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök leveleinek kiküldése, ezzel a harmadik elszámolási időszak is megkezdődött (az első a devizahitelek elszámolása volt tavasszal, a második a forinthitelek és a devizában fizetett devizahitelek elszámolása volt nyáron). Ugyan ezekkel a devizahitelesekkel is elszámoltak tavasszal, viszont a kölcsöneik nem kerültek forintosításra, ez fog most megtörténni.

Miért jó, hogy forintosíthatnak az adósok?

Az elszámolás a múltat rendezte, a forintosítás pedig a jövőben segíthet az adósoknak

 - mondta el Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. 242 ezer adós kölcsönét válthatják most át, nekik az alábbiakban segíthet a forintosítás:

  • Eltűnik az árfolyamkockázat,
  • Az átváltás kedvezményes árfolyamon történik, csökken a tőketartozás.

Az átváltással a hitelek árfolyamkockázata megszűnik, a kamatkockázata pedig módosul. Ez azt jelenti, hogy a kamatok ezentúl a deviza (pl: 3 hónapos CHF LIBOR, vagyis a svájci frank) bankközi kamatlába helyett a 3 hónapos BUBOR-hoz lesz kötve. Ennek köszönhetően tehát a magyar kamatok alapján nőhet vagy csökkenhet a kamatláb.

Az átváltás a 2015 augusztus 19-én érvényes árfolyamon fog történni, azonban ebből kedvezményeket kapnak az adósok, így a tényleges forintosítás 256,47 forintos svájci frank és 309 forintos euró árfolyamon történik, ennek köszönhetően a novemberi tartozás csökkenhet. A most átváltásra kerülő kölcsönök túlnyomó többsége egyébként svájci frank alapú.

Nézzünk két példát az átváltásra!

Példáinkban 2009 januárjában 2 millió forintot veszünk fel, 8 éves futamidő mellet. A svájci frank árfolyam ekkor 196 forint körül alakult. Az első példában az árfolyam-különbözetet a futamidő végén kell megfizetni (ballon típusú hitel), míg a második példánál a törlesztőrészlet árfolyamkövető. Mind a két kölcsön 7 százalékos kamat mellett lett felvéve. A hitel felvételekor 40 ezer forint körül alakultak a törlesztőrészletek.

Az árfolyam megugrásával a ballon hitel havi részlete nem nőtt, míg az árfolyamkövető konstrukciónál 60 ezer forint közelébe ugrott.

A forintosítással az előbbinél 40 ezer forint, míg az utóbbinál 49 ezer forint lehet a törlesztőrészlet.

A futamidő az árfolyamkövetéses kölcsönnél nem változik (2017 vége), míg a ballon hitelnél közel egy évvel meghosszabbodhat a jegybank számításai szerint.

Milyen panasszal élhetnek az adósok?

Először érdemes a pénzintézetnél érdeklődni a levélről. Most kizárólag a levél tartalmával kapcsolatban lehet panaszt tenni, amit írásban kell megtenni

 - tette hozzá Freisleben Vilmos. 30 napon belül élhetünk panasszal, és 60 napja van a banknak arra, hogy válaszoljon a panasztételre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha ezzel nem elégedett a devizahiteles, akkor a PBT-hez és a jegybank fogyasztóvédelmi központjához fordulhatnak az adósok.

Elvi döntést kell hozni

A mostani forintosításkor dönthetünk arról, hogy szeretnénk-e átváltani a kölcsönt, vagy sem. Sok esetben előfordulhat, hogy az adós olyan ajánlatot kap, amit nem tud vállalni.

Ebben az esetben el kell menni a bankhoz, hogy olyan megoldást találjanak, ami a pénzintézetnek is elfogadható és az adós is vállalni tudja

- mondta Freisleben Vilmos. Ennek köszönhetően szabadon alkudhatnak ki az adósok maguknak, például kombinált kölcsönök esetében.

Milyen határidőkre figyeljünk?

Élő szerződéseknél:

  • December 1-én váltják át a szerződéseket
  • December 15-ig küldik ki a pénzintézetek az értesítő levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást (január közepe)
Felmondott szerződéseknél:
  • Január 1-én forintosít a bank
  • Január 31-ig postázzák az elszámoló levelet
  • A kézhezvételtől számított 31. napig kérhetik az adósok a forintosítást

Címkék:
hitel, devizahitel, forintosítás,