Autóhitelesek, figyelem! Akár nőhet is a törlesztőrészlet

Portfolio2015. december 1. 18:33

A mai nappal lezárul az autóhitelek forintosítása, erről december 15-éig küldik ki tájékozató leveleiket a hitelezők. Nem egyszerű átalakításról van szó, ugyanis a hitelek egy részénél a törlesztőrészletek ütemezése és a futamidő is változni fog.


Decemberben már minden devizaalapú autóhitellel, autólízinggel és személyi kölcsönnel rendelkező ügyfél érzékelni fogja, hogy nem az eddigi devizapiaci árfolyammal számítják ki a törlesztőrészletét és a tőketartozását. A leginkább érintett frankalapú konstrukciók konverziója például 256,47 forinton történik, vagyis a jelenlegihez képest kicsivel több mint 10%-kal kell kisebb havi terhet kell fizetni. A konverzió hatására a törvény szerint ugyanis a kamatszint sem emelkedhet.

A jogalkotók felmérték, hogy az autóhitelek "egyszerű" forintosítása nem szüntetne meg egy tipikusan autóhiteles anomáliát, nevezetesen az úgynevezett bullet hitelekét. E kölcsönszerződések lényege, hogy a forintosításig eltelt futamidő alatt az ügyfelek nem viselték az árfolyam- és kamatnövekedésből származó törlesztőrészlet-emelkedés teljes hatását. Ki nem fizetett részleteik elkülönítve, tőkeként halmozódtak, hogy aztán a futamidő végén vagy egy szerződésben rögzített adósságszint elérésekor dobják meg - akár elviselhetetlen mértékben - az adósságszolgálati terhet. A problémával érintett bullett hitelek aránya közel egyharmados a devizaalapú autóhitelek körében.

A problémát úgy oldják meg, hogy e hiteleket annuitásossá alakítják. Mivel ezzel a forintosítás mellett egy később kifizetendő, már felhalmozott tőkeösszeg törlesztésének elindításáról van szó, a törlesztőrészlet összege számottevően nőhet, meghaladva a kedvezményes forintosítási árfolyamból származó tehercsökkenést. Ugyanez vonatkozik a késedelemmel rendelkező ügyfelek egy részére is, ugyanis az új, forintosított tőketartozáshoz (amely meghatározza az új törlesztőrészletet) a hitelezők az eddig felhalmozott késedelmeket is hozzáírják.

Itt jön szóba a futamidő-hosszabbítás. 25 százaléknál jobban nem nőhet ugyanis a havi teher, ehelyett a futamidőt hosszabbítják meg az érintett hitelek esetében. Ha így sem érné el a teljes futamidő a 12 évet, akkor a törlesztőrészlet-emelkedést még kisebb, 15 százalékos mértékben korlátozza a törvény. Az MNB számításai szerint a közel egyharmados arányt képviselő frankalapú bullet hitelek nagyjából felének nőhet meg a futamideje két évnél nagyobb mértékben, tehát az átlagos futamidő-hosszabbítás a bullet hiteleknél várhatóan két év lesz.

Címkék:
hitel, autóhitel, forintosítás, adósságszolgálat,