Most néhány tollvonással 100 ezer forintot is kereshetsz

Pénzcentrum2015. november 29. 12:01

Hamarosan nyilatkozni kell a jövő évi cafeteria juttatásokról, azonban az érintettek alig több mint nyolcada élt csak eddig a lakáshitel-támogatással, pedig ezzel adómentesen fizetheti ki a munkaadónk a kölcsönünket.

Hamarosan megkezdődik a dolgozók éves nyilatkoztatása a béren kívüli juttatásokról. Az átlagos éves keret 270 ezer forint, ami havi szinten 22 500 forintot jelent. A munkáltatók jellemzően bruttó keretet adnak meg, így minél olcsóbb cafeteria típust választunk, annál több pénzt kaphatunk "kézhez". Ennek ellenére nagyjából az adósok nyolcada élt ezzel a lehetőséggel.

Miért válasszuk a lakáshitel cafeteriát?

Legtöbben az azonnal elkölthető cafeteria elemeket kedvelik, ha választhatnak a béren kívüli juttatásokból, pedig ezek járulékkulcsai aránylag magasak. Akinek viszont van lakáshitele, vagy most szeretne kölcsönt felvenni, érdemes a lakáshitel támogatást választania a munkáltatójánál, ez ugyanis adó- és járulékmentesen igénybe vehető.

Az átlagos lakáshitel törlesztőrészlete egyébként 35 ezer forint körül mozog, vagyis egy átlagos béren kívüli juttatásból nem tudjuk kifizetni az átlagos hitelt, de a törlesztőrészlet kétharmadát a támogatás fedezheti. Emellé (a banknak fizetendő 3 és 5 százalék közé eső költségek levonása után) a havi fizetendő 60 százalékát kaphatjuk meg támogatásként.

Mennyivel jobb ez, mint más cafeteria?

Az egyik legnépszerűbb béren kívüli juttatás a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) volt 2015-ben, azonban ez után 35,7 százalék adót és járulékot kell fizetnünk. A 22 500 forintos havi keretéből egy átlagos dolgozó nagyjából 14 500 forintot költhet el ténylegesen. Ez azt jelenti, hogy évente 102 ezer forint közterhet fizetünk be ahelyett, hogy a hitelünk törlesztésére fordítanánk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiket zárnak ki a lakáshitel támogatásból?

Persze nem mindenkinek elérhető a lakáshitel cafetertia támogatás, így több olyan adós van, aki ki van zárva ebből a körből:

  • A hitelkiváltott kölcsönök, ha nagyobb összegű volt a kiváltás, mint az eredeti tartozás, vagyis többlet kölcsönt vett fel az adós.
  • A támogatást csak a lakáshitelesek vehetik igénybe, tehát a szabad felhasználású jelzáloghitelesek nem élhetnek ezzel a béren kívüli juttatással.

5 év alatt 5 millió forint lakáshitel támogatás nyújtható maximum adómentesen a dolgozóknak, ami havi 83 ezer forintot jelent. A nyilatkozatot követően meg kell felelnünk a méltányolható hiteligénynek, amit a munkaadó vizsgál (van olyan bank, ahol ezt elvégzik díj ellenében).

Címkék:
hitel, lakáshitel, cafetéria,