Nagy bukás: eddig 51 adós jelentkezett a családi csődvédelemre

Portfolio2015. november 18. 17:01

A szeptember 1-jei indulás óta mindössze 51 adós jelentkezett be a családi csődvédelembe, szemben a korábbi 20-30 ezres becslésekkel - tudta meg közérdekű adatigénylés keretében a Magyar Nemzet. Az eddig titkolt kudarcon nem csodálkozhatunk, ugyanis a mechanizmus szinte áttekinthetetlenül bonyolult, az adósok többsége pedig kerül mindenfajta együttműködést a hitelezőjével.

Bár a rendszer felállítása három minisztériumnak több mint 620 millió forintjába került, a lap az Igazságügyi Minisztériumtól közérdekű adatigénylés keretében úgy értesült, mindössze 51 adós igényelte a csődvédelmet. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság beavatkozása után adták csak ki az adatokat az újságnak. A kudarcon nem csodálkozhatunk, ugyanis

a mechanizmus szinte áttekinthetetlenül bonyolult (a csaknem 150 oldalas törvényhez 17 rendelet is társul), az adósok többsége pedig kerül mindenfajta együttműködést a hitelezőjével, különösen, ha a pénzét is beosztják helyette.

Az MNB adatai szerint 144 ezer jelzáloghitel nem teljesítő Magyarországon, első körben (jelenleg) ők igényelhetik a magáncsődöt. A túladósodottság a legfőbb probléma: a hátralékokkal együtt az adósok fele többel tartozik, mint lakása jelenlegi értéke. Mivel a bedőlt hitelek nagy részét kis értékű lakásra vették fel, alig jelent megoldást a kisebb lakásba költözés. Az MNB szerint 70-80 ezer jelzáloghitel "gyógyítható" lenne, így borítékolhatónak tűnik, hogy hamarosan ezzel kapcsolatos ötleteivel is előáll a jegybank. Az MNB utalásai alapján új adósmentés jöhet tehát a sikeresen működő (eddig 25 ezer lakást átvevő), de szűkebb kört érintő Nemzeti Eszközkezelő és a mindössze 51 családot vonzó magáncsőd mellé.

Címkék:
hitel, magáncsőd, családi csődvédelem, adós,