Egy csomó devizahiteles bukott az elszámolással: ők azok

Pénzcentrum2015. november 10. 11:10

A négyszázezer forintot sem érte el a devizahiteleseknek elszámolás során tavasszal visszatérített összeg, igaz, a jelzáloghitelesek valamivel több mint 700 ezer forintnak örülhettek. Ugyan egy átlagos kölcsön törlesztőrészlete 25 százalékkal csökkent, tíz adósból egynek egyáltalán nem csökkent, 5 százaléknak pedig nőtt a havi részlete - hangzott el a jegybank keddi sajtótájékoztatóján.

A devizahiteles elszámolás során átlagosan 393 ezer forintot térítettek vissza a bankok az ügyfeleknek készpénzben vagy az élő szerződések esetén jóváírásként. A jelzáloghitelesek átlagosan 718 ezer, míg az egyéb kölcsönt felvevők 201 ezer forintot kaptak vissza

 - mondta el Freisleben Vilmos, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelmi igazgatója.

A még élő jelzáloghitelek tőketartozása 8 millió forintról 6,5 millióra csökkent. Ennek köszönhetően átlagosan 26 100 forinttal csökkent a havi törlesztőrészlet, ami azt jelenti, hogy negyedével csökkentek a részletek. A kamatszint is csökkent az elszámolás és a forintosítás során, a svájci frank alapú lakáshitelek kamata 5,85 százalékról 4,28 százalékra csökkent.

Az elszámolásban összesen 1,9 millió szerződés volt érintett. A legtöbb kölcsön autóhitel volt, viszont a legnagyobb összegeket a jelzáloghitelesek kapták vissza. Mivel az autóhitelek jellemzően rövidebb futamidejű kölcsönök voltak, ezért nem is meglepő, hogy az elszámolásban érintett kölcsönök fele már megszűnt szerződés volt. A készpénzes visszatérítés felét az autóhitelesek kapták. Érdekes, hogy 66 ezer olyan szerződés volt, ami az elszámolás során szűnt meg, vagyis a visszajáró összeg nagyobb volt, mint a tartozás.

Loading...

Mennyit kaptak az ügyfelek?

Összesen 734 milliárd forintot kaptak vissza a devizahitelesek. Ebből az elő szerződéseknél 550 milliárd forintot írtak jóvá, a többit (mivel megszűnt szerződésről volt szó), ebből a tőke előtörlesztés 351 milliárd forintot tett ki.

Nem mindenkinek csökkent a törlesztőrészlete, tíz adósból egy törlesztőrészlete egyáltalán nem csökkent. A hitelesek 5 százaléka viszont úgy nézhet ki, hogy kifejezetten rosszul járt az elszámolással, de ők valójában az alábbi kategóriába esnek:

  • A hitel türelmi ideje lejárt, így az elszámolás nélkül is nőtt volna a havi fizetendő.
  • Az átmeneti fizetéscsökkentő konstrukció járt le.
  • A lejárt tartozásokat tőkésítették (eleve jelentős fizetési elmaradásuk volt).

A bankokhoz 145 panasz érkezett, amiből 143 esetben választ is kapott az ügyfél. A Pénzügyi Békéltető Testülethez ebből 14 ezer elszámolási ügy érkezett, nagy részüknél még folyik az eljárás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az árfolyamgátasok is jól jártak?

A gyűjtőszámla tartozások 89 százaléka elszámolásra került, így a gyűjtőszámlák 92 százaléka megszűnt, a megmaradt tartozások viszont aránylag magas, 270 ezer forintot tesznek ki. Az árfolyamgátasok között sokaknak nem csökkent a törlesztőrészlete, hiszen az elszámolás során visszakapott összeget a gyűjtőszámla tartozásból vonták le elsősorban.

Mi a helyzet a végtörlesztőkkel?

103 ezer kedvezményes végtörlesztő adta be kérvényét az elszámolásra, ami több mint kétharmada annak a 168 ezer hitelesnek, akik annak idején kedvezményes árfolyamon szabadultak meg a devizahitelüktől. Ez a folyamat még zajlik, így erről csak később tud tájékoztatást adni az MNB.

Címkék:
hitel, devizahitel, elszámolás,