654 oldalas az igénylés: nem csoda, hogy beégett a magáncsőd

Pénzcentrum2015. október 22. 11:49

Évente 25 ezer családnak lehet megoldás a magáncsőd, de a rendszer beindulásához szükség van az összes szabályozás megjelenésére - hangzott el a Magyar Bankszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján. Évente 40 ezer új lakás építésére lenne szükség a lakásállomány fenntartásához, amihez stabilitásra van szükség a szervezet főtitkára szerint.

Évente 40 ezer új lakás építésére lenne szükség a lakásállomány fenntartásához

 - mondta el Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára. Ehhez jelzáloghitelekre van szükség. A jelenlegi hitelezés alacsony szintje azt jelzi: kiszámíthatatlan a jövő, ezért nem akarnak a magyarok kölcsönt felvenni.

Ezzel párhuzamosan a kis- és középvállalkozások (KKV) hitelezésének beindulása is segíti a lakásépítések számának növekedését, hiszen, ha a kivitelezők forráshoz jutnak, akkor könnyebben belevághatnak a lakásépítési projektekbe. Azonban itt is fontos, hogy a bizalmatlanság miatt nehezebben fognak bele a KKV-k a hitelfelvételbe. A stabilitás elérése tehát fontos.

Matolcsy György keddi bejelentése szerint egyébként 2017 végéig maradhat a jelenlegi jegybanki alapkamat, ami a kiszámíthatóságon nagymértékben növeli. Ez segíti, hogy kiszámítható, olcsó vállalati hiteleket vehessenek fel a KKV-k és a lakosság is olcsó változó kamatozású, vagy hosszú távra fixált kamatú kölcsönhöz jussanak.

Mi a helyzet a magáncsőddel?

A következő években 25 ezer családot tud segíteni a magáncsőd intézménye

 - mondta el Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Ugyan a jelentkezők száma eddig nagyon alacsony (500-an érdeklődtek és 100-an igényelték), a későbbiekben beindulhat a program. Lényeges, hogy még mindig két rendelet hiányzik, viszont ezek megjelenése után várható, hogy felfut a csődvédelmet igénylők száma.

Az eljárás alkalmas arra, hogy amennyiben az adósnak többfelé van tartozása, akkor a magáncsőd segít rendezni ezeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bizonyos feltételek mellett állami támogatást is kaphat az ügyfél, ami a fennálló tőketartozás 3,8 százaléka, havonta maximum 25 ezer forint.
A belépéskori adminisztrációt drasztikusan, tizedére kell csökkenteni. Jelenleg 654 oldalt kell benyújtania az ügyfélnek

 - monda el Becsei. A hatalmas mennyiségű dokumentáció leegyszerűsítésével viszont többen érdeklődhetnek a magáncsőddel kapcsolatban. A Nemzeti Eszközkezelő jó példa lehet a dokumentáció csökkentésére, itt csak néhány oldal dokumentumot kell benyújtania az ügyfélnek.

A két rendszer egyébként más helyzetben lévőkön segíthet, a magáncsőd a vagyonnal rendelkezőknek lehet megoldás, míg az eszközkezelő a vagyon nélküli családoknak lehet megoldás.

Hogyan folyik majd az autóhitelek forintosítása?

A deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök decemberben kerülnek forintosításra, a korábban "rögzített" árfolyamon. A tájékoztató leveleket december 15-ig küldik ki a bankok és az ügyfeleknek ezután lesz lehetőségük jelezni, ha élni szeretnének a forintosítással.

Címkék:
hitel, magáncsőd,