20 ezer ingatlant vásárolt meg idén az eszközkezelő

Pénzcentrum2015. október 22. 09:30

A Nemzeti Eszközkezelőhöz a három évvel ezelőtti indulása óta eddig közel húszezer lakás került. Ez a lehetőség már 110 ezer ember lakhatását érintette, a programban részt vevők összesen 160 milliárd forint adósságtól mentesültek - írja a Magyar idők.


Idén ötezer ingatlant szerzett meg a Nemzeti Eszközkezelő, amely eddig Borsodban, Szabolcsban, Hajdú-Biharban és Békésben vásárolta meg a legtöbb lakást. Ennek legfőbb oka, hogy a programba való bekerülés feltételeinek ezekben a megyékben felelnek meg a legnagyobb arányban a hiteladósok.

Átlagosan egy-egy ingatlanért 3,7 millió forintot fizettek, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a megvásárolt lakások, házak forgalmi értéke átlagosan 8,1 millió forint. A beérkezett felajánlások száma már a 27 ezret is meghaladta, amelyből eddig nagyjából 2500 alkalommal elutasító döntést hozott az eszközkezelő. A legtöbb esetben a felajánlott ingatlan műszaki állapota nem volt megfelelő, de sokszor jelentett problémát az is, hogy a kérelmező nem tudta megfelelő módon igazolni a lakcímét.

Eddig megközelítőleg 110 ezer ember hosszú távú lakhatását garantálta a 2012 óta működő program, amelynek lényege, hogy a korábbi tulajdonosok bérlőként továbbra is maradhatnak az otthonukban. A bérleti szerződés határozatlan időre szól, a bérleti jog örökölhető, és a bérlőnek hat évig lehetősége van visszavásárolni az ingatlant. A programban részt vevő adósok jelenleg kevesebb, mint tizenegyezer forintot fizetnek havonta a lakások használatáért.

Címkék:
hitel, lakás, Eszközkezelő, rászoruló,