Matolcsyék bemondták a tutit: irány hitelt felvenni

Pénzcentrum2015. október 20. 16:49

Változatlanul 1,35 százalékos marad a jegybanki alapkamat az MNB mai döntése alapján, ráadásul Matolcsy György szerint egészen 2017 végéig nem lesz szükség kamatemelésre. Miért jó hír ez a hiteleseknek, hogyan tudjuk kihasználni a jegybankelnök bejelentését?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai döntése alapján a jegybanki alapkamat 1,35 százalékos maradt. Ez azonban nem volt meglepő húzás, már korábban is jelezték az MNB tisztviselői, hogy hosszabb ideig maradhat a jelenlegi ráta.

Most azonban Matolcsy György jegybankelnök konkrét célt is adott: 2017 végéig maradhat a 1,35 százalék.

Miért jó a stabilan alacsony kamat?

A stabilan alacsony kamatszint igen előnyös lehet a hitelfelvevőknek, ugyanis 2017 végéig kiszámítható kamatokkal számolhatnak. Ez a lakossági hiteleket (lakáshitelek, autólízingek stb.) és a vállalati kölcsönöket egyaránt érinti. Ugyan korábban nem adott ennyire egyértelmű utalást a jegybank arról, hogy az alapkamat mikor emelkedhet meg, így a kockázatkerülő hitelfelvevőknek a drágább, fix kamatozású konstrukciókat érhette meg felvenni, míg a bejelentés után egyre többen gondolhatják úgy, hogy megérheti a változó kamatozású terméket választani. Ez különösen akkor igaz, ha rövid, néhány éves lejáratú kölcsönről van szó.

Mikor és milyen hitelt vegyünk fel?

Mivel a kamatszint tartására 2017 végéig tett ígéretet Matolcsy György jegybankelnök, ezért minél előbb érdemes kölcsönt felvenni, mivel ennél hosszabb futamidő esetén is a kamat jelentős részét még a kamatemelkedés előtt visszafizethetjük.

Most azok a hitelfelvevők járhatnak jól elsősorban, akik rövidebb, pár éves futamidejű kölcsönt vennének fel (pl: személyi kölcsön), de a hosszabb futamidejű termékeket (pl: lakáshitel) választó adósok is jelentős összegeket spórolhatnak a mielőbbi hitelfelvétellel.

Az alábbi infografikán 6 millió forintos piaci kamatozású hitel 15 éves futamidőre, 200 ezer forintos havi jóváírással ekkora törlesztőrészlettel és kamattal számolhatunk:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Loading...

Mi a helyzet a már meglévő kölcsönökkel?

Amennyiben változó kamatozású kölcsönünk van (pl: forintosított devizahitel), akkor nincs teendőnk, hiszen a referenciakamat fordulójakor a hitelünk kamata igazodni fog (vagy már igazodott is) az 1,35 százalékos kamatszinthez.

Akinek viszont fix kamatozású kölcsöne van, azoknak a változó kamatozásra váltással a következő két évben jóval alacsonyabb törlesztőrészlet lehet a jutalmuk. Különösen igaz ez azokra, akiknek a következő két évben lejár a hitelük, igaz, hosszú távú hitelnél már eleve a tőketörlesztés teszi ki a havi részleteik többségét, így nekik mindenképp érdemes előre kalkulálni, hogy mennyit nyerhetnek a kiváltással.

Loading...

Címkék:
hitel, alapkamat,