Új adótörvény: a házastársak adataira is szükség lesz

Világgazdaság2015. október 19. 09:30

Az adózás rendjéről szóló törvény tervezett módosítása nem csak könnyítéseket, hanem szigorításokat is tartalmaz - írja a Világgazdaság.


A tervezett módosítás alapján eltűnhet a személyijövedelemadó-bevallás, ami helyett adónyilatkozat és bevallási ajánlat lesz. Az adónyilatkozatot a NAV készíti el azok számára, akiknek egy munkáltatótól van jövedelmük, nem élnek az adójuk egy százalékával, és kedvezményeket sem vesznek igénybe. A bevallási ajánlatnál pedig a NAV által elküldött adatok helyességét kell majd csak megerősíteni, így akár hárommillióval is csökkenhet az adóbevallást sajátkezűleg kitöltők száma.

Ez azonban megbonyolítja az adminisztrációt, a hivatalnak ugyanis a kedvezményekkel kapcsolatos adatokat is kezelnie kell. Emiatt a munkáltatónak jelentenie kell a NAV felé, hogy a dolgozók milyen gyermekkedvezményt vettek igénybe, amihez szükséges a házastársak neve és adóazonosító jele is, valamint a kedvezmény megosztásáról szóló nyilatkozat.

Az adatkezelésben is változás lesz, az adóhatóság ugyanis kiadhatja azon polgármester, képviselő, vagy bizottsági tag adatait a képviselő-testületeknek, akiknek köztartozása van. Ezen felül a NAV átadhatja az okmányirodáknak az adóazonosítókat, amit majd az új elektronikus chipen is rögzíteni fognak.

Címkék:
adóbevallás, NAV, adónyilatkozat, adózás rendje, az adózás rendjéről szóló törvény,