A devizahitelek miatt nem indult még be a lakáshitelek piaca

Népszava2015. október 8. 09:36

A devizahitelek miatt nem indulhatott még be a lakáshitelek kihelyezése. A jegybanki intézkedések is gátat szabhatnak a hitelezés további növekedésének - írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb lakáshitelezési statisztikájában a legfeltűnőbb adat az, hogy idén a nyolcadik hónapban 41 százalékkal több ingatlanhitelt vettek fel, mint egy esztendővel korábban. Azonban ezekkel a számokkal óvatosan kell bánni

 - mondta Czelleng Ádám, a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. 70 milliárd forinttal több hitelkihelyezés történt ugyan idén augusztusban, mint 2014-ben, ám a tavalyi számok rendkívül alacsonyak voltak. Az elmúlt egy évben jelentős összeget vissza is fizettek az adósok, vagyis korántsem volt ekkora az ingatlan-hitelállomány növekedése. Mivel a lakásépítés továbbra sem váltott nagyobb sebességre, így megállapítható, hogy az idei megnövekedett hitelkereslet oka az, hogy erőteljesen megnőtt a használt lakások iránti érdeklődés.

Azért sem kapott még igazi lendületet a lakáshitelpiac, mert a bankok megszigorították a kockázatvizsgálatokat. Tanultak abból, hogy a devizaalapú hitelek átlagosan több, mint 20 százaléka késedelembe esett, és ezek az ügyfelek "megmentésre szorultak."

Gátat szabhat a felelőtlen hitelfelvételnek az is, hogy a jegybank olyan intézkedéseket hozott, amely annak arányában korlátozza a kihelyezhető hitel nagyságát, hogy az ügyfélnek mekkora a jövedelme. Így a túlzott eladósodás valószínűsége csekélyebbé vált

- tette hozzá Czelleng Ádám.

Címkék:
hitel, devizahitel, lakáshitel,