Devizahitelek: újabb ügyet utasított vissza a bíróság

Magyar Hírlap2015. október 2. 09:11

A közjegyzőknek nem kell hivatalból vizsgálnia a korábban megkötött szerződések tisztseeségességét, ez a bíróságok feladata - írja a Magyar Hírlap.

Az uniós jog értelmében a bíróságoknak igen, de a közjegyzőknek nem kell hivatalból vizsgálniuk, hogy egy már megkötött fogyasztói szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket. Ezért nem ellentétes az uniós joggal az a magyar törvény, amely a közjegyzők számára ennek értékelése nélkül is lehetővé teszi úgynevezett végrehajtási záradék kibocsátását - mondta ki tegnapi határozatában az Európai Bíróság.

A magyar törvény értelmében a közjegyző a szerződés közokiratba foglalása közben kifejezetten köteles tanácsokat adni a méltányosság biztosítása érdekében, és joga van megakadályozni, hogy a szerződésbe tisztességtelen feltételek kerülhessenek - mutatott rá a luxembourgi székhelyű uniós igazságszolgáltatási fórum. Végrehajtási záradék kibocsátását egy már korábban megkötött és közokiratba foglalt szerződés nem teljesítése vagy nem fizetés esetén kérheti a bank a közjegyzőtől, hogy bírósági eljárás nélkül megkezdődhessen a végrehajtás, ha erről az ügyfél kötelezettségvállaló nyilatkozatot írt alá.

Címkék:
hitel, vállalkozás, közjegyző,