Autóhitelesek: ezt minimum tudni kell a nagy bejelentés után

Portfolio2015. szeptember 19. 20:02

Varga Mihály benyújtotta pénteken az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosításáról szóló törvényjavaslatot, most mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

1. Mikor történik meg a forintosítás?

A szerződés módosításának a hatálya a 2015. novemberi törlesztési napig, de legkésőbb 2015. december 1-jéig visszamenőleg áll be. A forintosításról szóló tájékoztató levelet december 15-éig adják postára a hitelezők.

2. Mennyi lesz a forintosítási árfolyam?

A megmaradt frankhiteleket 287,2 forintos, az euróhiteleket pedig 309,2 forintos árfolyamon számítják át forinthitelre. A forintosítás mellett elengedik azonban a tartozás egy részét is úgy, hogy azonos legyen a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam a jelzáloghitelesekével.

3. Mekkora az elengedés mértéke, illetve a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam?

Frank esetében csaknem 31 forint a különbség, vagyis a ténylegesen érzékelt forintosítási árfolyam náluk 256,5 forint lesz. Az euróhiteleseknél ez az árfolyam 309,0 forint, tehát náluk nem lesz nagy elengedés.

4. Ki engedi el pontosan a hiteltartozás egy részét?

Természetesen a hitelezők (általában bank vagy lízingcég), amelyek az elengedett összeg felét leírhatják a 2016-os adójukból. Így valójában az elengedés felét állják a hitelezők, felét pedig a költségvetés, ami nagyjából 15-15 milliárd forintot fog jelenteni.

5. Mi lesz a kamatokkal?

A törvényjavaslat alapján nem nőhetnek, ami a gyakorlatban általában valószínűleg változatlan kamatszintet fog jelenteni az ügyfelek számára.

6. Mely hiteleket nem forintosítják?

Azokat a jelzáloghiteleket, amelyeket nem akartak forintosítani az ügyfelek. Emellett a hitelkártya-, folyószámla- és lombardhitelek is maradnak devizában, náluk nincs ennek nagy jelentősége.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7. Mi lesz a nem fizetőkkel?

Az ő hitelüket is forintosítják, de a devizában nyilvántartott késedelmes követelés forintra váltásához nem kapcsolódik a 2. pontban említett elengedés, tehát érdemes mielőbb rendezni a tartozást, ha még lehet.

8. Mi lesz azokkal, akiknek halasztott tőketörlesztésű a hitelük?

A forintosításhoz az ő esetükben egy másik változtatás is kapcsolódik: a forintosítást követően egyenletes törlesztésű, vagyis annuitásos hitelük lesz. Ez futamidő-változással járhat.

9. Mennyivel nőhet a törlesztőrészlet, ha annuitásossá alakítják a hitelt?

Legfeljebb 15 százalékkal, kivéve, ha a teljes futamidő (pl. az átalakítás miatt) már elérte a 12 évet. 25 százaléknál azonban semmiképp sem lehet magasabb a törlesztőrészlet növekedése, ilyenkor inkább a futamidő nőhet meg.

10. Mi van, ha valaki nem kér a hitelszerződés módosításából?

Ha valaki nem akarja, hogy forintalapú legyen a szerződése, vagy más ok miatt nem kér az egészből, a tájékoztató levél kézhezvétele után 30 napig kérheti a hitelezőjénél a szerződésmódosítás mellőzését.

Címkék:
hitel, autóhitel,